Konyha

Fogyaszt az alma-, enyhén ízesít a pezsgőecet: ön tudja, melyik „savanyú bor” mire való?

Van, amelyiket csak tétován nézegeti a boltban, mert fogalma sincs, milyen ételhez ajánlott, és még mire használhatná? Vagy a külföldi nyaralás alatt kísérletezne a helyi finomságokkal, de nem tudja, milyen ízélményre számítson? Segítünk!

Az ecet a nevét a francia vin aigre, azaz „savanyú bor” kifejezésből kapta. Úgy készítik, hogy fermentáló baktériumot adnak valamilyen alkoholtípushoz vagy cukorhoz, ami aztán erjedésnek indul, majd ecetsavvá alakul. Az erjedési idő attól függ, hogy pontosan milyen alapanyagunk van. Érdekesség, hogy az emberi hasznosítása több ezer éves múltra tekint vissza, már az időszámításunk előtt 3000 környéki, egyiptomi hajóroncsokban is találtak ecetesedényeket. Sokféle egyedi ízzel rendelkezhet és rengeteg mindenre használhatjuk a háztartásban, ráadásul nem kell érte súlyos pénzeket fizetnünk.

Fehérecet

A desztillált ecetként is emlegetett folyadék körülbelül 5-10 százalék ecetsav és 90-95 százalék víz kombinációjából készül. Ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható fajta, intenzív, csípős ízéből adódóan. A fehér ecet a ketchup egyik összetevője, de használják a kemény tojás megfőzéséhez, illetve ez adja a krumplipüré élénk fehér színét is.

Mindemellett kiváló tisztító tulajdonságairól ismert a háziasszonyok körében. Szódabikarbónával keverve habzó oldatot hoz létre, ami tökéletesen eltávolítja a zsírt és a rásült ételmaradékokat a serpenyőről. Ha összekeverünk ugyanannyi desztillált ecetet és vizet néhány csepp illóolajjal, egy szórófejes flakonba tölte bármikor használhatjuk a konyhai vagy a fürdőszobai takarítás során.

Továbbá megszabadíthatjuk vele a kávéfőzőt vagy a vízforralót a vízkőtől.

Balzsamecet

Ez az az egyik legnépszerűbb ecetfajta. Olaszországban szőlőmustból készítik, azaz frissen zúzott, egész szőlőből, tehát benne van a héja, a magok és a szár is. Minél tovább érlelik, annál sötétebb a színe, édesebb az íze és sűrűbb az állaga. Bármelyik szupermarketben beszerezhető, de az ára igen változó – ahogy megyünk feljebb a minőségben, úgy drágul. Extra szűz olívaolajjal keverve könnyű salátaöntetet készíthetünk belőle, ahogy csirkepácként is jól működik, de isteni a mozzarella sajt tetejére csepegtetve – egy kis paradicsommal és friss bazsalikommal még finomabb lesz az előételünk.

Almaecet

A népszerűsége az utóbbi években megugrott, mivel egyre több híresség hirdeti, hogy az almaecetnek köszönheti karcsúságát. A nádszálvékony divattervező, Victoria Beckham például minden reggel egy kiskanállal fogyaszt belőle éhgyomorra, amit egy nagy pohár langyos, citromos vízzel öblít le. Az almaecet segíti az emésztést és javítja a bélrendszer egészségét, de a bőrt is szebbé, élettelibbé varázsolhatja. Egyesek tisztán, mások vízzel keverve isszák, de olyan is van, aki almaecetes öblítéssel zárja le a hajmosást, mivel szebb tartást ad a frizurának és a segít eltávolítani a terméklerakódásokat.

Azonban arról sem szabad megfeledkezünk, hogy a konyhában is van helye az almaecetnek! Olívaolajjal vegyítve finom saláta­öntetet, vinaigrette-t csinálhatunk belőle, emellett a fasírt és egyes burgonyás ételek receptjébe is elengedhetetlen.

Fehérborecet

Ahogy a neve is mutatja, erjesztett fehérborból készül. Íze enyhébb, mint a desztillált fehér eceté. Nyugodtan tehetünk belőle a salátaöntetekhez, mártásokhoz, pácokhoz is.

Pezsgőecet

A legenyhébb ízű ecetfajta erjesztett pezsgőből készült, egyszerre édes és savanykás. Remekül passzol salátákhoz, párolt sertéshúshoz és a csirkehúshoz is.

Malátaecet

Leginkább a hagyományos fish and chips összetevőjeként ismert, hiszen az eredeti brit recept szerint a halat és a burgonyát sóval szórják meg, majd malátaecet öntenek rá. Remekül kiegészíti a pirított babot, és a savanyúságok készítéséhez is jól jöhet.

Vörösborecet

Ideális összetevője a saláta­önteteknek, mártásoknak, pácoknak, illetve a lassú tűzön készülő ételeknek, de akár savanyíthatunk is vele. Jó tudni, hogy antioxidánsokban gazdag, és évszázadokon keresztül univerzális gyógyszerként használták. Nátrium- és zsírszegény, és akár sóhelyettesítőként is gondolhatunk rá.

Rizsecet

Erjesztett rizsborból készül, édes, finom íze van, és a többi ecethez képest kevésbé savas – ez annak különösen jó, aki gyakorta küzd gyomorégéssel, savtúltengéssel. Színe a palack származási országától függően változhat, az átlátszótól a barnán át a vörösig, egészen a sötét, fekete árnyalatokig. A rizsecetet leginkább ázsiai receptekben használják, beleértve a sülteket, salátákat, tésztákat és zöldségeket.

Sherryecet

A délnyugat-spanyolországi Cádiz tartományban készült sherry borból készítik, természetesen erjesztik, és legalább hat hónapig érlelik – a Reserva sherryecetet minimum 2 évig, míg a Gran Reserva ecetet több mint 10 évig. Ez helyettesítheti a balzsam­ecetet az olyan ételekben, mint a caprese saláta, de azt tudni kell, hogy sajátos ízzel rendelkezik, ezért érdemes előkóstolni.

Fotó: adobestock