Egészség Riportok

Olcsó és villámgyors zsírégetés: minél többet eszik, annál jobban fogy ezektől az ételektől

Léteznek olyan ételek, amelyekből bármennyit ehetünk fogyókúránk alatt? Igen! Sőt, minél többet eszünk belőlük, annál több zsírtól fogunk megszabadulni.

Jobb, mintha sportolnánk!

Egy diétában mindig az éhezés a legnehezebb. Rendszerint, már a harmadik napon azt kívánjuk, bárcsak ehetnénk annyit, hogy jóllakjunk, hogy legyen elég energiánk. De vajon megoldható az, hogy eleget együnk, és közben fogyjunk is? A válasz igen. A negatív kalóriás, vagyis a zsírégető gyümölcsök és zöldségek segítségével nem kell szenvednünk, és mégis karcsúsodunk. Egy amerikai kutatás szerint ugyanis
ezeknek a növényeknek a megemésztéséhez és feldolgozásához a szervezet sokkal több kalóriát éget el, mint amennyit felvesz belőlük. Ha ezekből eszünk, olyan, mintha minden nap sportolnánk, vagyis rengeteg pluszkalóriát és zsírt égetnénk el.

Fontos!

A gyümölcsöket és zöldségeket, ha lehet nyersen, maximum párolva készítsük el, és együk meg, mert így tudják igazán kifejteni hatásukat.

Ne hagyjuk elgyengülni az anyagcserét!

Dietetikusok szerint a rendszeres mozgás mellett az egészséges, rostokban gazdag étkezés a legjobb módszer, hogy megszabaduljunk a ránk rakódott feleslegtől. Sokan állítják, ha koplalunk, vagyis nagyon keveset eszünk, anyagcserénk lelassul, és a diétánk eleve halálra van ítélve, nem fogunk rendesen lefogyni. Ha viszont zsírégető ételeket eszünk, az emésztés és anyagcsere felpörög, és biztos lesz a siker. Plusz jó hír lehet a diétánkhoz, hogy ezek a hozzávalók könnyen megvásárolhatók, és az áruk is megfizethető!

Zsírégető zöldségek és gyümölcsök

  • Cékla: A vérvörös csoda bármilyen betegség után pillanatok alatt regenerálja a szervezetet. Reszeljük nyersen salátába, vagy igyunk meg levéből gyakran egy-egy pohárkával. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, illetve nagyon jó hatással van az emésztésre is, serkenti a bélmozgást.
  • Káposzta: Tisztítja az emésztőrendszert, növeli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét. Tegyük nyersen salátába, és együnk minél több erjesztett savanyú káposztát is, mert rendkívül egészséges. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz.
  • Spenót: A spenót maga az életerő. Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a fáradtságérzetet és a vérzékenységet, erősíti az immunrendszert. A benne található rostok és B-vitamin gyorsítja a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. 10 dkg spenót csupán 20 kalóriát tartalmaz.
  • Uborka: Az uborka mind külsőleg, mind belsőleg jól használható gyulladások kezelésére. Nagy százalékban vizet, és rostokat tartalmaz, így jó hatással van az emésztésre, és megkönnyíti a fogyókúrát is.
  • Szilva: A szilva fokozza a bélműködést, rengeteg magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek felgyorsítják az anyagcserét, megkötik a felesleges zsírokat, és megakadályozzák azok lerakódását. Ha épp nincs szilvaszezon, együk aszalva, úgy is nagyon hatékony.
  • Ananász: Magnéziumtartalma serkenti az anyagcserét, káliumtartalma segít szabályozni a vízháztartást. Tízdekánként mindössze harminc kalóriát tartalmazó gyümölcs legértékesebb anyaga azonban a bromélia nevű enzim, ami fontos szerepet játszik a fehérjék és a zsírok lebontásában.
  • Citrom: Flavonoidokban gazdag, így erős zsírégető hatású. A C-vitamin-tartalma elősegíti a zsírégetéshez szükséges thyroxin nevű hormon termelését a szervezetben. Vízhajtó hatású, megszünteti a gyomorégést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
  • Alma: Az egyszerű gyümölcs magas pektintartalma képes szabályozni a hízásért felelős inzulint, a szervezetben lévő káros zsírokat megköti, és jó hatással van a vércukorszintre is.
  • Eper: Alig tartalmaz kalóriát, bármennyit ehetünk belőle. Magas C-vitamin- és flavonoidtartalma elősegíti a zsírok lebontását. A benne lévő mangán is megkönnyíti a zsírégetést.

Mintaétrend 3 napra

1. nap

Reggeli: egy pohár zöld tea, ananász felkockázva

Tízórai: alma, aszalt szilva

Ebéd: zöldségleves, zöldsaláta (uborka, saláta, répa, paradicsom) almaecettel

Uzsonna: néhány szem mandula, zellerszár joghurtba mártogatva

Vacsora: zöldségleves, kivi

 

2. nap

Reggeli: egy nagy pohár citromos víz, gyümölcssaláta: ananászból, eperből, almából, kiviből, egy narancs kifacsart levével

Tízórai: zabpehely narancslével leöntve, egy bögre zöld tea

Ebéd: párolt hal, párolt brokkolival és spenóttal

Uzsonna: reszelt uborka, joghurtban elkeverve fokhagymával, sóval borssal ízesítve

Vacsora: sültcékla-saláta, feta sajttal és szezámmaggal megszórva, egy teljes kiőrlésű pirítós

 

3. nap

Reggeli: spenótos tojásrántotta, egy bögre zöld tea

Tízórai: alma, diétás müzliszelet

Ebéd: egy grillezett csirkeszelet, káposztasalátával

Uzsonna: gyümölcssaláta negatív kalóriás gyümölcsökből

Vacsora: paradicsomsaláta bazsalikomlevéllel és fokhagymával, balzsamecettel, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós

Fotó: Shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete