Konyha

Egy rég elfeledett édesség rózsaszín kockába zárva: mitől finom a puncs?

A puncstorta régebben egyedül képviselte a színeket a cukrászdák pultjában a csokoládé és a hófehér tejszínhab mellett. Ma már belesimul a választékba a harsány színű cupcake-ek és macaronok között, ám klasszikus bájából mit sem vesztett.

Rum színezte meg

A puncs valójában a téli esték forró itala, amely a brit gyarmatokról indult hódító útjára. Hozzávalói között szerepelnie kellett valamilyen alkoholnak, gyümölcsöknek, egzotikus fűszereknek, teának és víznek. Eredetileg, indiai szóval panchnak nevezték, az elnevezés a hozzávalók összepancsolására is utalt. Leggyakrabban rumot használtak hozzá, ez színezte előbb az italt, majd a róla elnevezett süteményeket. A puncsos édességeknek a színükön kívül ma is az a jellegzetességük, hogy kellemesen rumos ízűek, akkor is, ha ezt nem valódi alkohollal, hanem aromával érjük el.

Nyugati szomszédaink kedvence

A történet Ausztriában folytatódott: a bécsi cukrászok „találták fel” a punschkrapfen nevű, mignon formájú puncsos süteményt, amely legalább annyira jellegzetessé vált, mint a hírneves Sacher-torta vagy az apfelstrudel. Vajas piskótatészta az alapja, a közepébe csokoládés, rumos, narancsos-narancsleves morzsát töltenek. Kocka alakúra formázzák, és rózsaszín cukormázzal vonják be. A recept szerint 22 dkg porcukorból, fél tasak vaníliás cukorból 6 tojás sárgájával, 14 dkg sütőporos liszttel és az óvatosan hozzáforgatott habosra vert tojásfehérjével piskótatésztát sütünk. Ha kihűlt, három rétegre vágjuk. Az egyik réteg lesz az alja. A középső réteget apróra daraboljuk, összekeverjük cukorsziruppal, alma-, barack-, eper- vagy narancslekvárral, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel és kakaóval. Rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, szépen elnyomkodjuk az első rétegen, majd a tetejére fektetjük a harmadik réteget.

Úgy is lehet variálni, hogy a lekvár nem a  puncsos keverékbe kerül, hanem az alsó és felső piskótát kenjük be vele a töltelék felé néző oldalán. A végén az egész süteményt rózsaszínű cukormázzal vonjuk be.

Sokféle desszerthez jó

Más süteményekhez is hozzátartozik a puncsos ízvilág. Ilyen a hagyományos házi desszert, a lakodalmakra is gyakran sütött Lajcsi szelet, amelyben az összegyúrt, három lappá nyújtott és egyenként megsütött mézes tészta rétegei közé vaníliás és puncsos krém kerül, majd az egészet csokikrémmel vonják be, hagyják megdermedni, és szeletekre vágva kínálják.

De hasonló a híres méteres kalács is, amelyben kakaós és sima piskótatésztalapok közé kerül a puncskrém. Muffin tetejére, linzerkarikák közé, puncsgolyóba, puncsos madártejbe is tehetjük ezt a krémet. A cukormáz is többféleképpen készülhet, bár általában cukorból, vízből és néhány csepp ecetből áll. Az ecetet citromlével is helyettesíthetjük, a víz helyett málnaszörpöt használhatunk. Színezhetjük ételfestékkel, céklaporral, ami természetes színezékként szolgál, vagy szörpökkel.

A mázat addig kell forralni és keverni, amíg szépen besűrűsödik, majd egyenletesen ráönteni, rákenni vagy nyomózsákból rátölteni a kihűlt süteményre. Késsel elsimíthatjuk, hogy mindenhol egyforma legyen, ezután legalább egy órán át hűtjük, dermesztjük. Ha híg, adhatunk még hozzá porcukrot, ha sűrű, akkor vizet, citromlevet vagy szörpöt.

Ügyes tippek

✔ Az ételfesték teljesen biztonságos, de ha valaki mégis tart tőle, válasszon meggyszörpöt helyette, ennek van a legerősebb árnyalata a piros gyümölcsszörpök közül.

✔ A krémekhez, töltelékekhez puncs ízű pudingport is használhatunk.

✔ Ha nincs otthon más hozzávaló, egyszerűsített változatként kipróbálhatjuk, hogy a középső piskótaréteget egyszerűen csak cukorszirupba áztatjuk.

✔ Fontos, hogy a rétegezett piskótalapokat valamilyen nehezékkel nyomjuk le, és a tortát így pihentessük egy éjszakán át a hűtőben. Így lesz szép formája.

✔ Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeletelhetjük egyenletesen.

Fotó: gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete