Konyha

Főzzünk jókat olcsón: extra gyors meleg vacsorák – 3 recept

Sok háziasszonynak gondot okoz, amikor a munkából hazaérve még valami meleg ételt kéne adni a családnak. Nekik segítünk most három bevált recepttel.

Mustáros-rozmaringos csirke

Hozzávalók:
■ 4 egész csirkecomb
■ 1 kg kiflikrumpli
■ 5 gerezd fokhagyma
■ 1,5 dl száraz fehérbor
■ 1 evőkanál dijoni mustár
■ só, frissen őrölt bors
■ 4-5 ágacska rozmaring
■ 1 dl olívaolaj

A mustárt elkeverjük az olajjal, és belekeverjük az aprított rozmaring felét. A megmosott csirkecombokat szárazra törüljük, sózzuk, borsozzuk, és megkenjük a mustáros páccal (korábban is elkészíthetjük, hogy álljon benne a csirke). Tepsibe tesszük, körérakjuk a hámozott, darabolt krumplit. Ezt is sózzuk, aláöntjük a fehérbort, megszórjuk rozmaringgal, körétesszük a szeletelt fokhagymákat, és fóliával fedve 230 fokon 50 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és pirosra sütjük.

Halbatyu

Hozzávalók személyenként:
■ 1 szelet halfilé (pl. tilápia)
■ 2 szem krumpli
■ 1 kisebb szem paradicsom
■ 5-6 karika cukkini
■ só
■ frissen őrölt bors
■ 1 gerezd fokhagyma
■ friss rozmaring
■ extra szűz olívaolaj
■ sütőpapír

A sütőpapírból levágunk egy kb. 50×50 cm-es darabot. A hámozott krumplit 2-3 mm vékonyra felkarikázzuk. A paradicsomot is karikákra vágjuk. A krumplikat a sütőpapírra helyezzük, sózzuk, rárétegezzük rá a paradicsomot és a cukkinit is, ezt is sózzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal, végül a felaprított fokhagymát és a rozmaringleveleket is rátesszük. Óvatosan átforgatjuk a krumplival. A halszeletet (ha fagyasztott, olvasszuk teljesen ki) sózzuk, borsozzuk, a halom tetejére helyezzük, és meglocsoljuk olívaolajjal. Szorosan összefogjuk a batyut, sütőlemezre helyezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tálaláskor a tányéron bontjuk ki a batyukat, óvatosan, hogy a gőz ne égessen meg!

Zöldséges-sáfrányos csirkemell rizzsel

Hozzávalók:
■ 1 egész csirkemell
■ 25 dkg basmati rizs
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kápia (vagy piros kaliforniai paprika
■ 1 mokkáskanál valódi sáfrány
■ 20 dkg zöldborsó
■ 2 szál sárgarépa
■ 25 dkg brokkoli
■ só, frissen őrölt bors, olaj

A csirkemellet kifilézzük, felkockázzuk. A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csirkét, és körbepirítjuk. Beletesszük a rizst, majd felöntjük 2 bögre vízzel, beleszórjuk a sáfrányt, és megsózzuk. Lefedve forraljuk, és amikor egyet forrt, hozzáadjuk a felkockázott répát és a zöldborsót. Lefedve főzzük, és amikor a rizs már félig puha, beletesszük az apró rózsákra szedett brokkolit és a felkarikázott paprikát is. Az egészet készre pároljuk, sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal.

Fotó: archív