Konyha

Főzzünk jókat olcsón: négy napig is elállnak ezek az ételek, hogy legyen idő pihenni

Érdemes alaposan és előrelátóan megtervezni a heti menüt. A mélyhűtőben sok minden elfér, de az a legjobb, ha olyan ételeket találunk ki, amelyek több napig jók, vagy a megfelelő előkészítés után rövid idő alatt megfőzhetők.

Fortélyok a vásárláshoz

✔ Tartsunk a konyhában egy fali blokkot vagy mágnestáblát, amire azonnal felírhatjuk, ha fogytán van a liszt, az olaj vagy a papírszalvéta.
✔ Ne várjunk addig, amíg teljesen kifogy a készlet. Inkább vegyünk egy alkalommal két doboz sót, és ha az egyik elfogy, már csak eggyel kell pótolnunk. Így mindig marad egy tartalék.
✔ A tejföl, a tejszín eredeti csomagolásban hosszú ideig eláll. Vegyünk meg mindent, ami nem romlandó: hámozott paradicsomkonzervet, lencsét, kolbászt. A tartós élelmiszerekből, tésztákból, rizsből szerezzük be a havi adagot egy nagybevásárlás alkalmával. Ha mindezt nem hagyjuk az ünnep előtti napra, kényelmesen feltölthetjük a készleteinket.
✔ Mindig legyen otthon legalább 1 liter tartós tej, arra az esetre, ha összemegy a friss, a fagyasztóban pedig több heti húsadag is eláll.
✔ A száradó kenyereket, péksüteményeket felfrissíthetjük, ha néhány percre gőz fölé tartjuk, és utána középmeleg sütőben átmelegítjük. A lefagyasztott kenyérféleségek felengedés után olyanok, mint a friss.

Sütőben sült csípős csirke

Hozzávalók:
■ 8 csirke alsócomb
■ 1 liter sűrű paradicsomlé
■ 1 szál csípős házi kolbász
■ só, frissen őrölt bors
■ 3 fej vöröshagyma

A megmosott, megtisztított csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, és egy nagyobb tűzálló tál aljára tesszük. A kolbászt 5-6 cm-es darabokra vágjuk, a hagymákat negyedeljük, és mindet a csirkecombok köré tesszük. Ráöntjük a paradicsomszószt (fűszerezni nem szükséges, mert a kolbásztól gazdag ízű lesz mártás), alufóliával lefedjük, és 220 fokon 50 percig, majd fedő nélkül 10 percig sütjük, amíg egy kicsit megpirul a teteje. Sült krumplit készítünk hozzá köretnek.

A sült krumpli lehet hasábburgonya, de jól megsikált, olajjal bekent parázsburgonyát is süthetünk egy
tepsiben.

Zöldséges-tésztás lencseleves

Hozzávalók:
■ 20 dkg apró szemű lencse
■ 4 szál sárgarépa
■ 1 nagyobb cukkini
■ 25 dkg zöldborsó
■ 20 dkg brokkoli
■ 20 dkg apró csigatészta (durumlisztből)
■ 1 nagyobb fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
■ 3 evőkanál olívaolaj
■ 2 kisebb ágacska rozmaring
■ friss bazsalikom, oregánó
vagy kakukkfű
■ só, frissen őrölt bors

A lencsét átmossuk, 1,5 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a felezett vöröshagymát, a friss zöldfűszereket, 35 percig főzzük. Mikor a lencse megpuhult, beletesszük a hámozott paradicsomot, az olívaolajat, a felkarikázott répát, cukkinit, a darabolt fokhagymát. Tíz percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a rózsákra szedett brokkolit és a tésztát, sózzuk, borsozzuk. Újabb 10 percig főzzük a levest. Ha szükséges még öntünk hozzá vizet.

Padlizsános marharagu

Hozzávalók:
■ 50 dkg marhanyak
■ 40 dkg padlizsán
■ 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kis csokor petrezselyem
■ só, frissen őrölt bors
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ 4 evőkanál olívaolaj
■ 25 dkg rizs

A felaprított hagymát olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve 1 órán át pároljuk. (Ha szükséges, a vizet közben pótoljuk.) Beletesszük a paradicsomot, a fahéjat, sózzuk, borsozzuk. Takarékon, még mindig lefedve puhára pároljuk a húst.
Mikor megpuhult, beletesszük a felkockázott padlizsánt, és 25 percig főzzük vele a ragut. Végül elkeverjük benne az aprított petrezselymet, és hosszú szemű rizzsel (pl. basmati vagy jázmin) tálaljuk.