Konyha

Főzzünk jókat olcsón: nyári élvezetek újkrumpliból – 3 recept

A zsenge újkrumplit lehet párolni, tepsiben sütni, vajban, olajban vagy a kettő keverékében. A kora nyár legfinomabb étele.

Nemzetközi változatok

Az újkrumpli elsősorban köret, de önmagában is remek étel. Húsok mellé készíthetünk belőle mindenféle változatot, a legtöbb zöldséggel is jól társítható. Például szezámmagot pörkölhetünk szárazon, és mozsárban összetörve, tetszés szerint keverhetünk hozzá fűszereket, paprikát, borsot, köményt. Olívaolajjal lazítva a megsült krumplit ebbe a mártásba forgathatjuk bele. Ugyanezt fokhagymás vajjal is megtehetjük. Az újkrumpli zöldfűszerekkel is jó: nálunk petrezselyemmel, Olaszországban rozmaringgal, Svédországban kaporral, Görögországban mentával, de keletiesen, curryvel is nagyon finom. A franciás, kecskesajtos rakott újkrumpli is rendkívüli ízekkel ajándékoz meg.

Fish and chips

Finom hal: a tilápia

Édesvízi hal, legnagyobb előnye, hogy nem szálkás, viszont sütés-párolás közben nem is esik szét olyan könnyen, mint a tengeri halak. Lapos, a testén csíkozás látható, afrikai eredetű, és ma már több országban tenyésztik. Fagyasztva juthatunk hozzá elsősorban.

Hozzávalók:
■ 1 kg apró szemű újkrumpli
■ 50 dkg tilápiafilé (fagyasztott)
a mártogatóshoz:
■ 15 dkg majonéz
■ 1 dl tejföl
■ 10 dkg csemegeuborka
■ 1 evőkanál kapribogyó
■ 1/2 citrom
■ só, frissen őrölt bors
■ 5 dkg liszt

A kiolvasztott halat sózzuk, borsozzuk, kevés lisztben megforgatjuk. A többi lisztet annyi szódával keverjük el, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A krumplikat megsikáljuk és szárazra töröljük. Az uborkás-kapribogyós mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a tejföllel, pár csepp citromlével, kevés frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a kapribogyót és az apróra kockázott uborkát. Bő, forró olajban ropogósra sütjük a krumplikat és
a palacsintatésztába mártott halszeleteket is. A mártogatóst mellé tálaljuk.

Zöldséges-kolbászos tarhonya

Hozzávalók:
■ 20 dkg tarhonya
■ 50 dkg újkrumpli
■ 3 szál zsenge sárgarépa
■ 35 dkg zöldborsó
■ 1 szál kolbász
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ napraforgóolaj
■ 1 csokor petrezselyem

A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tarhonyát, 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a megtisztított, felkarikázott újkrumplit, répát és a zöldborsót. Beleszórjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, 20 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Ha szükséges, öntünk még hozzá vizet. A felkarikázott kolbászt enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben, és a felaprított petrezselyemmel együtt a tarhonyához keverjük.

Spenótos-szalonnás újkrumpli

Hozzávalók:
■ 1 kg újkrumpli
■ 30 dkg friss spenót
■ 20 dkg szalonna
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból, és félretesszük. A megtisztított, felezett burgonyát puhára dinszteljük a szalonnazsíron. Megsózzuk. Mikor megpuhult, hozzáadjuk a felcsíkozott, lecsöpögtetett spenótot, az aprított fokhagymát, az őrölt borsot. A spenótot 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Összekeverjük a sza-lonnával. Gyors, egyszerű, de mégis laktató egytálétel.

Fotó: archív