Konyha

Ebéd húsz perc alatt: gyors, olcsó fogások az egész családnak – 3 recept

A nyári nagy melegben semmi kedvünk hosszan a tűzhely mellett állni, a család viszont éhes. Pontosan ezekre az alkalmakra hoztunk isteni recepteket!

Cukkinis-zöldborsós rizottó

Hozzávalók:
■ 40 dkg zsenge zöldborsó
■ 1 közepes cukkini
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 15 dkg kolozsvári szalonna
■ 30 dkg rizottórizs
■ 1,5 l zöldséglé
■ 1 dl száraz fehérbor
■ fél dl extra szűz olívaolaj
■ 3 dkg reszelt parmezán
■ diónyi vaj
■ friss bazsalikom
■ só

A felkockázott szalonnát és a hagymát olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, a zöldborsót és a felkockázott cukkinit. Ha üvegesedni kezd a rizs, hozzáöntjük a bort, és folyamatosan keverjük. Ha a rizs magába szívta a bort, adjunk hozzá egy merőkanál alaplevet, és újra kevergetni kell. Amint felszívta, újabb kanál alaplevet adunk hozzá. És így tovább. Mindig megvárjuk, amíg felszívja a levet, csak ezután jöjjön a következő adag. Ha a zöldséglevünk elég sós volt, általában nem szükséges külön sózni a rizottót. Ha megfőtt a rizs (18-20 perc), az utolsó adag levet nem főzzük el teljesen. Hozzákeverjük a vajat és a reszelt parmezánt, a friss, vágott bazsalikomot, és azonnal tálaljuk.

Mi a titok?

A jó rizottó készítésének alapszabálya, hogy az alaplevet merőkanalanként adjuk hozzá, mindig megvárva, amíg a rizs beszívja a folyadékot, és közben állandóan keverjük. Így érhetjük el, hogy a rizottónk krémes legyen, de belül megmaradjon roppanósnak. Az alaprizottóban, amit Milánó mondhat magáénak, mindig van olaj, hagyma, parmezán és sáfrány. Fontos, hogy

a rizottórizst nem kell megmosni a főzés előtt, és hogy a felöntőlevek legyenek forrók. Még a bort is langyosítsuk meg, hogy ne zavarja meg a rizs főzési folyamatát. Ha elkészült a rizottó, a tűzről lehúzva pihentetni kell 2-3 percig, majd keverhetünk bele vajat, tejszínt, mascarponét is vagy parmezán sajtot

Grillkolbász lecsós szaftban, krumplipürével

Hozzávalók:
■ 40 dkg fehér grillkolbász
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 nagy paradicsom
■ 2-2 kápiapaprika és t. v. paprika
■ só, bors
■ napraforgóolaj
■ 70 dkg krumpli
■ 1,5 dl tej
■ 3-4 dkg vaj, só

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főni. A vékonyra szelt hagymát a kolbászokkal együtt kevés olajon dinsztelni kezdjük egy nagyobb teflonserpenyőben. Időnként forgatjuk-mozgatjuk a kolbászokat. Mikor a hagyma megpuhult, a kolbászok pedig megpirultak (kb. 6-8 perc után), hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a felkarikázott paprikát, lefedjük a serpenyőt, és 10 percig forraljuk, amíg a paprika és a paradicsom is összeesik. Sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a krumplipürét, és a szaftos kolbászokkal tálaljuk.

Halfilé kukorica-pehelyben, zöldsalátával

Hozzávalók:
■ 50 dkg halfilé
■ 2 tojás
■ 5 dkg liszt
■ 4 evőkanál zsemlemorzsa
■ 12 evőkanál natúr kukoricapehely
■ só, bors
■ napraforgóolaj a sütéshez

A halakat sózzuk, borsozzuk, 30 percig állni hagyjuk. (Ha fagyasztott a hal, teljesen kiolvasztjuk). A halszeleteket először a lisztben, majd a felvert, sózott tojásban forgatjuk meg. A kukoricapelyhet kézzel enyhén összemorzsoljuk, elkeverjük a zsemlemorzsával, végül ebben forgatjuk meg a halszeleteket. Bő, forró olajban ropogósra sütjük a szeletek mindkét oldalát. Friss idénysalátával kínáljuk.

Fotó: archív