Konyha

Recept: Spenótos rizottó sonkakockákkal

Az olasz konyha nem véletlenül őrzi biztos helyét a kedvencek listáján. Hozzuk haza a nyaralás zamatát!

Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 30 dkg kerek szemű rizs (rizottónak való, pl. arborio, carnaroli)
• 15 dkg füstölt sonka
• 40 dkg friss spenót
• 2 dl száraz fehérbor
• 1,2 l hús- vagy zöldséglé
• 2 gerezd fokhagyma
• 6 dkg vaj
• 10 dkg parmezán
• 4 evőkanál olaj
• só, frissen őrölt bors

1. A finomra vágott vöröshagymát az olaj és a vaj felének keverékén megdinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a felkockázott sonkát, a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott spenótot, és tovább pároljuk.
2. Felöntjük a borral, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Ekkor hozzáadunk 1 evőkanál hús- vagy zöldségalaplevet, és tovább főzzük kevergetve, amíg a rizs ezt is felszívja. Így folytatjuk a rizs főzését.
3. Az utolsó adag levet már nem engedjük teljesen beszívódni, hogy leveses maradjon a rizottónk. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Elkeverjük benne a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Azonnal ­tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta