Konyha

Így készül a tökéletes raguleves: bármi mehet a fazékba, de van néhány szabály

A raguleves az egyik legnagyszerűbb fogás: könnyen elkészíthető, laktató, alapanyagok terén pedig kedvünkre variálhatjuk. Néhány alapszabályt azonban érdemes betartani!

Mindent a fazékba!

A ragu szó és ételfajta a francia konyhából származott hozzánk, a húsokat apró kockákra vágva párolták és ízesítették, majd rövid leven megpárolták és általában tejszínnel keverték el. A ragulevesek hosszabb lére eresztjük, de még mindig megmaradnak sűrűbb levesnek, amibe a legváltozatosabb alapanyagokat is belefőzhetjük. Készülhetnek csirkéből, marhából, sertésből, lehet az alapjuk borjú vagy bárány, fácán vagy őz, a zöldségek közül pedig zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, karfiol, gomba szerepelnek bennük leggyakrabban. Olyan laktatók lesznek, hogy nem is kell utánuk főfogással készülni, elég egy édes főtt tészta vagy egy palacsinta.

Tippek

  • A raguleveseket általában habarással sűrítjük, a kevés lisztet keverhetjük tejfölbe, de joghurtba, kefirbe is. A tejszínt a végén keverjük a levesbe.
  • A ragulevesek általában kapnak egy kis savanyú ízt, amihez, citrom, mustár, akár apróra vágott savanyú uborka használható.
  • A raguk jellegzetes fűszere a tárkony, de az erdélyi raguleveseket – a csorbákat – lestyánnal is ízesíthetik.

A hét fűszere: a lestyán

Irán, Afganisztán területéről származik, nálunk is megterem. Régebben falusi kertekben is ültették. Az erdélyi konyha jellegzetes fűszere. Levele és gyökere egyaránt felhasználható. Jellegzetes, intenzív fűszeres illata és íze van. Leveleivel sülteket, leveseket, párolt zöldségeket, főzelékeket, pástétomokat ízesíthetünk. Szinte mindenbe jó, de a zöldborsóhoz különösen illik. Szárítva töltelékekbe keverhetjük, de óvatosan, mert az aromája intenzív. A zsenge, friss leveleket apróra vágva, a főzés végén, tálalás előtt tegyük az ételbe. Teája erős vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő, fogyókúrához kifejezetten ajánlott.

Fotó: Unsplash.com