Konyha

Főzzünk jókat olcsón: tejszín, az édes sajt és mascarpone házilag – 4 recept

A túró részben azért magyar specialitás, mert máshol ezt a tejterméket rendszerint a sajtok közé sorolják, részben pedig azért, mert rendkívül változatosan használjuk fel a konyhában.

Változatos finomságok

A túró részben azért magyar specialitás, mert máshol ezt a tejterméket rendszerint a sajtok közé sorolják. (A friss sajtok abban különböznek a többitől, hogy nem mennek át érlelési folyamaton.) Részben pedig azért, mert rendkívül változatosan használjuk fel a konyhában, elég, ha csak a túrós csuszára vagy a túrógombócra gondolunk. Igazi hazai jellegzetesség a liptói túró, amelyet eredetileg a szlovákiai Liptó környékén készítettek juhtejből. A zsendice és az orda pedig Erdélyből származik, az egyik az oltóval elkevert juhtejből melegítéssel készülő savós túró, a másik a juhtej savójának forralásakor csapódik ki.

Mascarpone házilag

Aki szeret kísérletezni és van ideje, házilagos mascarponéval is próbálkozhat. Szűrőbe rakott gézen át csöpögtessen le egy zsírosabb, mikróban kb. 30 fokosra felmelegített és nem összekevert tejfölt. Ha elég meleg, gyorsabban válik ki belőle a savó, de nem szabad túlmelegíteni, mert akkor túrósodik. Ha elindult a csöpögés, és már nem meleg a tejföl, hűtőben folytathatjuk az eljárást. 2-3 nap alatt finom krémsajt lesz belőle.

Az édes sajt

A tejszín a tej zsírjából, föléből készül, amely a tej felszínén választódik ki. Régen ezt a tejzsírt köpülték, abból lett a vaj, ha viszont a tejet hagyták megaludni, a tetején összegyűlő tejzsír lett a tejföl alapanyaga. A mascarpone pedig tejszínből készül, préselés nélkül, és tulajdonképpen a friss sajtok közé sorolják.

Belőle készül a híres olasz édesség, a tiramisu, de tortakrémekhez, pohárkrémekhez, palacsintákban is használhatjuk. Magas a zsírtartalma, de a legfrissebb kutatási eredmények szerint a tejzsírok fontos egészségvédő anyagokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten rákmegelőző hatásúak.

Krémes, mézes

Hozzávalók:
■ 25 dkg liszt, 10 dkg vaj
■ 1 mokkáskanál szódabikarbóna
■ 1 dkg porcukor, 2 dkg méz
■ 1 egész tojás
a krémhez:
■ 25 dkg túró
■ 10 dkg porcukor
■ 12 dkg puha vaj
■ 1 narancs reszelt héja
■ fél rúd vanília kikapart belseje
■ 35 dkg meggylekvár (vagy bármilyen jófajta piros lekvár)

A vajat és a lisztet egy tálban elmorzsoljuk, a mézet a tojással elkeverve a morzsalékhoz adjuk, tésztává gyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 25×25-ös tepsi méretű négyzetre nyújtjuk. Beletesszük a lapos tepsibe, megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Mikor langyosra hűlt, 3 csíkra vágjuk. A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, a túrót szitán áttörjük, majd a vaníliával és a narancs reszelt héjával kikeverjük, végül
a két krémet összedolgozzuk. A lapokat a lekvárral és a túrókrémmel megkenjük és rétegezzük. Egy keveset hagyunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, majd éjszakára hűtőbe tesszük puhulni.

Kókuszos golyók másképpen

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 15 dkg liszt
■ 10 dkg vaj
■ 5 dkg porcukor
■ 1 evőkanál kakaópor
■ 1 tojás
a töltelékhez:
■ 25 dkg túró
■ 10 dkg puha vaj
■ 7 dkg porcukor
■ 1 citrom héja és leve
a bevonathoz:
■ 15 dkg fehér csokoládé
■ 10 dkg kókuszreszelék

A kókusz

Aránylag ritkán juthatunk hozzá a nyers kókuszhoz, a szárított változatot legtöbbször süteményekhez használjuk. Nagy előnye, hogy olcsó és sokféleképpen variálható. Belekeverhetjük a tésztába, a töltelékbe, de díszítőelem is lehet. Jól társítható gyümölcsökkel, csokoládéval. Nem csak édességekben, hanem főtt ételekben is finom, pláne, ha egy kis „ázsiai hatásra” törekszünk. A hinduk szerint a kókusz 99 féle betegség gyógyítására jó. Igazi energiabomba, növeli a teljesítményt.

Sok magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat rejt magában. Igen fontos a telítetlenzsírsav-tartalma is. a hét gyümölcse: A kókusz Aránylag ritkán juthatunk hozzá a nyers kókuszhoz, a szárított változatot legtöbbször süteményekhez használjuk. Nagy előnye, hogy olcsó és sokféleképpen variálható.

Belekeverhetjük a tésztába, a töltelékbe, de díszítőelem is lehet. Jól társítható gyümölcsökkel, csokoládéval. Nem csak édességekben, hanem főtt ételekben is finom, pláne, ha egy kis „ázsiai hatásra” törekszünk. A hinduk szerint a kókusz 99 féle betegség gyógyítására jó. Igazi energiabomba, növeli a teljesítményt. Sok magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat rejt magában. Igen fontos a telítetlenzsírsav-tartalma is.

A lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 32 darabot szúrunk ki belőle. Formába nyomjuk, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A krém hozzávalóit jól kihabosítjuk, és két félgömböt összetöltünk vele, majd hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a golyókat megmártjuk benne, lecsepegtetjük, és kókuszba forgatjuk. Legalább 1 napra hűtőbe tesszük puhulni.

Túrós, csokis alagút

Hozzávalók:
■ 3 tojás
■ 5 dkg cukor
■ 7 dkg liszt
■ 1 evőkanál kakaópor
■ 3 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
■ 50 dkg túró
■ 12 dkg porcukor
■ 25 dkg mascarpone
■ 2 csomag vaníliás cukor

A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk, a vajat a végén óvatosan belekeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ceruzával körberajzoljuk az őzgerincforma alját és az ívének a méretét. Akkora piskótalapot kell sütnünk, amellyel a forma belsejét kibéleljük, és egy másik csík, amellyel lezárhatjuk. A masszát a rajz méretére késsel egyenletesen rákenjük, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, ügyelve, hogy ne szárítsuk ki. A krémhez a túrót, a porcukrot és a vaníliás cukrot jól kikeverjük, majd a mascarponét is hozzáadva krémesre keverjük.
A formát előbb fóliával, majd a piskótalappal kibéleljük, és megtöltjük a krémmel. A lezáró lappal befedjük, és a hűtőbe tesszük összeérni. Ezután tálra borítjuk, a tetejét 10 dkg olvasztott csokoládéval bevonhatjuk, vagy a krémből félretett adaggal megkenhetjük, vagy készíthetünk rá fényes mázat.

Fotó: archív