Konyha

Félkemény, füstölt és társai: főzzünk jókat olcsón az imádott sajtból! – 3 recept

Sajt címszó alatt szinte mindig a trappistát értjük. De nem árt megkóstolni néhány rokonát, mert finomakat főzhetünk belőlük.

Híres családok

Több sajtcsalád létezik. A friss sajtok érlelés nélkül készülnek, ilyen a mozzarella. Másokat préselnek, melegítenek, sós vízben áztatnak. A penészes sajtokat beoltják penészgombával, ettől lesz kellemesen csípős kérgük. A ritka és drága sajtokat önmagukban érdemes fogyasztani, szertartásos ünnepélyességgel, a megfelelő borral kísérve, míg a kommersz sajtok alkalmasak a főzésre. Könnyű vörösborokat kínálunk a lágy sajtok, a kecskesajtok mellé, testes borokat a sokáig érlelt, nagyobb zsírtartalmú keménysajtok mellé.

Tudta?

Régen a sajtokat desszertként kínálták. Afféle férficsemegének fogták fel, amelyet az urak a dohányzószalonban, a szeszes italokkal fogyaszthattak el. Ma a sajtok az étkezés végén kapnak szerepet, még a desszert előtt kínálják őket.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:
■ 2 közepes padlizsán
■ 25 dkg darált marhahús
■ 20 dkg ementáli sajt
■ 1 kis fej vöröshagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ frissen reszelt
szerecsendió
■ csipet fahéj
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 1 dl paradicsomszósz
■ 3 evőkanál olívaolaj

A felkockázott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd felöntjük egy nagyon kevés vízzel. Beleöntjük a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk, csipet fahéjjal, reszelt szerecsendióval és 1 gerezd aprított fokhagymával fűszerezzük. 30 percig főzzük. A padlizsánokat kettévágjuk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy maradjon peremük. A sajt negyedét lereszeljük, a többit vékonyra szeleteljük. A padlizsánok aljára sajtot teszünk, rá egy vékony réteg húst, megint sajtot, húst. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 220 fokos sütőben, fóliával fedve 25 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.

Rántott fetakockák pikáns mártással

Hozzávalók:
■ 35 dkg feta vagy más fehérsajt
■ a panírozáshoz liszt, tojás, morzsa
■ a sütéshez olaj
a szószhoz:
■ 2,5 dl paradicsomszósz
■ 1 marék (vagy 1 evőkanál) mazsola
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 4-5 cm-es friss gyömbérdarabka
■ szárított erős paprika
■ 2 evőkanál olívaolaj
■ só, bors

A sajtot 2×2 cm-s kockákra vágjuk. Hagyományos módon bepanírozzuk a kockákat (nem szükséges kétszer!), majd forró, bő olajban ropogósra sütjük őket. A szósz hozzávalóit botmixerrel összekeverjük, ebbe mártogatjuk
a ropogósra sült sajtkockákat. Remek előétel!

Füstölt sajtos-snidlinges pite

Hozzávalók:
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg hideg vaj felkockázva
■ 2 tojás
■ csipet só

a töltelékhez:
■ 20 dkg füstölt sajt
■ 2 tojás
■ 1,5 dl tejszín
■ 1 csokor snidling
■ 5-6 szem koktélparadicsom
■ só, frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük. A sajtot káposztareszelőn lereszeljük, elkeverjük a tejszínnel, az enyhén felvert tojásokkal, sóval, frissen őrölt borssal és a felaprított snidlinggel. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, egy 24 cm-es piteformába helyezzük, az alját villával megszurkáljuk. Ráöntjük a tölteléket, ráhelyezzük a felezett paradicsomokat, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom!

TIPP: A pitét kész leveles tésztából is süthetjük.

Leveles tészta

Azért leveles, mert megsülve ropogós levélkék keletkeznek rajta. Sós és édes süteményekhez használható, de bármilyen lepény készülhet belőle, és legismertebb formája a finom lekvárral töltött szerelmeslevél. A sokszoros hajtogatás és pihentetés miatt viszont elég sok időt és türelmet igényel az elkészítése. Érdemes az előre gyártott leveles tésztákkal dolgoznunk, és ezek közül is az előhűtött a szerencsésebb, mert azt csak szét kell hajtogatni, és már tölthetjük is kedvünk szerint, míg a mélyhűtöttet fel kell engedni, és esetleg még nyújtani is szükséges.

 

Fotó: archív