Konyha

Zabbal még az édesség is egészséges: 4 olcsó zabpelyhes sütemény recept

Harminc éve csak angol regényekben olvastunk a reggeli zabpehelykásáról, pedig sokáig nálunk is népeledel volt. Hogy mennyire egészséges a zab, csak nemrég kezdjük újra felfedezni.

Mit tud a zabpehely?

Az elmúlt években egyre növekedett az érdeklődés a zabpehely egészségügyi előnyei iránt. Már kis mennyiségben rendszeresen fogyasztva is csökkenti a koleszterinszintet. Rendkívüli rosttartalma nagyon jót tesz az emésztésnek, és segít megelőzni a szívbetegségeket. Stabilizálja a vércukorszintet. Gazdag B- és E-vitaminban, sok foszfor és magnézium is található benne, magas fehérjetartalma pedig a vega étrend egyik alapjává teszi. Regenerálja az idegrendszert, erős nyugtató hatása van, kimerültség és stressz esetén is ajánlott. Emeli a szellemi teljesítőképességet, koncentrációt, segít megszüntetni a krónikus fáradtságot. Természetes lúgosító hatásával visszafogja a szervezet savasodását. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyerekek, kismamák, és idős emberek táplálásában is kiemelkedő szerepet játszik.

Rántott húshoz

A konyhában sokféleképpen használható: levesekbe, omlettbe, palacsintába, süteménybe. Amiben van zabpehely, az nem ragad az edény aljához, akár sütjük, akár főzzük. Remek nedvszívó képességének a gyümölcstorták elkészítésénél vehetjük hasznát. Sőt, a zabpehellyel panírozni is lehet, megőrzi a hús ízeit, és kellemes ízt ad az ételnek. Egyszerűen csak bele kell tunkolni a húst, és forró olajban már süthetjük is. A zabpehellyel kevert ételek táplálóbbak, laktatóbbak lesznek. A zabpehelyből liszt is készülhet, ez jól sűrít, és süteményekhez is kiváló.

Müzliben az egészség?

Az elmúlt évtizedekben hihetetlenül népszerű lett, sokan kizárólag müzlit esznek reggelire. Érdemes, jól ellátja a szervezetet energiával, vitaminnal, és magas rosttartalma karbantartja az emésztést is, úgyhogy akár még a fogyókúrába is beilleszthető. A húsevéstől tartózkodóknak különösen ajánlott. Hogy milyen az igazi müzli? Kell hogy legyen benne valamilyen gabona, zab, árpa, búza, leginkább pelyhesített változatban, joghurt, kefir vagy aludttej, mogyoró, dió, mandula, pisztácia, aszalt gyümölcs, esetleg friss alma, édesítésnek pedig leginkább méz.

Almatorta

Hozzávalók
a tésztához:
■ 15 dkg liszt
■ 5 dkg porcukor
■ 10 dkg vaj
■ 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
■ 60 dkg alma
■ 1 dkg vaj
■ 1 citrom reszelt héja
■ 5 dkg porcukor
■ 1 csomag vaníliás cukor
■ 1 csomag pudingpor
■ 1,5 dl víz vagy tej
■ 2 evőkanál pirított zabpehely

A zabpehely enyhén megpirítva finom mogyorós aromát ad. Süteményekbe így érdemes beletenni.

A lisztet a porcukorral elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgát hozzáadva tésztává gyúrjuk, és fóliába tekerve 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután kettéosztjuk, és lisztezett deszkán 2 darab kb. 20 cm átmérőjű korongot nyújtunk belőle. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük, majd ha kihűlt, a tortakarikát, amelybe a tortát rétegezni fogjuk, a lapokra nyomjuk, hogy a felesleges tésztarészeket levágja. Az almákat meghámozzuk és kockára vagy szeletbe vágjuk, a vajat egy lábasban felhevítjük, az almát a citromhéjjal kevergetve megpároljuk benne, a porcukorral és a vaníliás cukorral ízesítjük. A pudingport a tejjel vagy vízzel elkeverjük, az almatölteléket besűrítjük vele, végül a pirított zabpelyhet is belekeverjük. A tortakarikát az alsó lapra helyezzük, rá a töltelék felét, arra a másik lapot, és a másik fele tölteléket. Hűtőbe tesszük puhulni néhány órára vagy egy éjszakára. Tálaláskor friss almával díszíthetjük.

Csokis keksz

Hozzávalók
■ 20 dkg vaj
■ 15 dkg cukor
■ 2 tojás sárgája
■ 1 egész tojás
■ 10 dkg pirított zabpehely
■ 20 dkg liszt
■ fél csomag sütőpor
■ 5 dkg aprított csokoládé
a mártáshoz:
■ 10 dkg olvasztott csokoládé

A vajat elkeverjük a cukorral és kihabosítjuk, majd az egész tojást és a tojások sárgáját apránként hozzáadva tovább habosítjuk. A zabpelyhet, a sütőporos lisztet, az aprított csokoládét egy tálban elkeverjük, majd a vajas masszába keverjük. Sima csövű nyomózsákból sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha könnyen leválik a papírról, és az alja már kezd barnulni. Ha kihűlt, csokoládécsíkokat folyatunk rá egy kanálból.

Banános muffin

Hozzávalók
■ 4 dkg zabpehely
■ 15 dkg vaj
■ 15 dkg banán a héja nélkül
■ 2 tojás
■ 28 dkg liszt
■ fél csomag sütőpor
■ 15 dkg cukor
■ 1 csipetnyi só
■ 3 dkg pirított zabpehely a tetejére

A zabpelyhet egy serpenyőben egy evőkanál vajon megpirítjuk. A 15 dkg vajat megolvasztjuk, a banánt felkarikázzuk, és összeturmixoljuk a tojással. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót egy tálban alaposan elkeverjük, majd az olvasztott vajjal és a banános-tojásos turmixszal simára keverjük. A muffinpapírral kibélelt formákat háromnegyedig töltjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép magasra feljönnek.

Meggyes batyuk

Hozzávalók
a tésztához:
■ 40 dkg liszt
■ 5 dkg vaj
■ 1 csipetnyi só
■ 2 dl tej
■ 1 evőkanál cukor
■ 2,5 dkg élesztő
■ 1 tojás sárgája
a töltelékhez:
■ 30 dkg mirelit meggy vagy meggybefőtt
■ 5 dkg porcukor
■ 1 kiskanál őrölt fahéj
■ 1 tojás
■ 3 dkg zabpehely

A langyos tejben az élesztőt, a cukrot, egy pici lisztet elkeverünk, és hagyjuk felfutni. A tojás sárgáján kívül a többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk. Ha a kezünkhöz ragad a tészta, egy kis lisztet adunk még hozzá. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán egy 40×40 cm-es négyzetet nyújtunk ki belőle, és 16 négyzetre vágjuk. A lecsöpögtetett meggybefőttet vagy kiengedett fagyasztott meggyet egy tálban elkeverjük a porcukorral, a fahéjjal, és minden tésztanégyzetbe helyezünk belőle egy kanálnyit. A négyzetek széleit megkenjük tojással, majd a sarkokat középre hajtva batyut formázunk. Megkenjük tojással, megszórjuk zabpehellyel. 10-15 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Fotó: archív