Konyha

Már nem divatosak, de mi rajongásig szeretjük őket: a legfinomabb gyümölcssajtok recepttel

A legtöbbünknek rossz emlékei vannak a birsalmasajtról, de azért ettük, mert édes volt és amúgy sem volt más. Segítünk, hogy ez a rossz beidegződés elmúljon!

Baracksajt

Hozzávalók:
■ 3,5 kg érett sárgabarack
■ 1,6 kg kristálycukor
■ 10 dkg dió
■ liszt
A hámozott, magozott barackokat vízgőz fölött puhítjuk, meghámozzuk és átpasszírozzuk. Minden kiló passzírozott gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk, durvára vágott diót adunk hozzá, és vízgőz fölött tovább főzzük, amíg leválik a kanálról. Lisztezett, lapos formába öntjük, és amikor megdermedt, kiborítjuk. Szellős, száraz helyen szárítjuk még néhány napig, majd papírdobozba rakva hűvös helyen tároljuk.

Szilvasajt

Hozzávalók:
■ 3 kg magozott szilva
■ 30 dkg kristálycukor
■ 20 dkg dió
A megmosott szilvát sűrűn kevergetve sűrű lekvárrá főzzük, majd beletesszük a cukrot és a durvára darabolt diót. Addig kevergetjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy megáll benne a kanál. Fóliával bélelt lapos edénybe simítjuk a masszát, és amikor megszáradt, kiborítjuk, és szellős, száraz helyen tovább szárítjuk.

Birsalmasajt

Hozzávalók:
■ 1 kg birsalma
■ 80 dkg kristálycukor
■ 10 dkg dió
■ 5 dkg mazsola
■ őrölt szegfűszeg és fahéj
A birsalmákat negyedekre vágjuk, kimagozzuk, és puhára főzzük. A cukrot egy edényben, kevés vízben sűrű sziruppá főzzük. A megfőtt birsalmát áttörjük, belerakjuk a cukorszirupba, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezzük, belekeverjük az előzőleg beáztatott és leöblített mazsolát és a durvára vágott diót. Fóliával bélelt formába ujjnyi vastagon belesimítjuk, és száraz helyen kiszárítjuk. 2-3 nap múlva kivesszük a formából, és száraz, hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll.

Fotó: shutterstock