Konyha

Könnyű nyári vacsorák fél óra alatt: töltött zöldségek gazdag ízekkel – 4 recept

A nyár vége bővelkedik a legfinomabb zöldségekben, amiket ránthatunk, tölthetünk, süthetünk és főzelék és készülhet belőlük.

Padlizsánkrém másképpen

A padlizsán és a cukkini egyre többször szerepel a család asztalán. Salátákat, nyári leveseket, ragukat főzhetünk belőlük, használhatjuk köretnek, de tölthetjük is őket hússal – mindenképpen finom lesz az eredmény. A hagyományos fokhagymás padlizsánkrém mellett például kipróbálhatunk egy másik változatot is! Olajon megfonnyasztott hagymához adjunk két hámozott, kimagozott és felkockázott paradicsomot, majd
a sütőben megsütött, meghámozott, összetört két padlizsánt. Sózzuk, borsozzuk, és 5 percig kevergetve pároljuk. Vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá 1 evőkanál petrezselymet, fél evőkanál oregánót finomra vágva. Hagyjuk hűlni, majd keverjünk hozzá 2 dl görög joghurtot, fél citrom levét, turmixoljuk össze, és tegyük hűtőbe.

A mindenre jó cukkini

Amikor zsenge, salátákba is jó, akár uborka helyett. Később, párolva rizottóba, főtt tésztákhoz, hideg vagy meleg levesnek kitűnő. A nagyobb, már nem zsenge változatai jól tölthetők. A tölteléknél nem kell mindig a hagyományos darált húsban gondolkodnunk. Sonkát, zöldborsót, gombát, újkrumplit, tojást, fokhagymát, fűszereket is pépesíthetünk, és tölthetünk a zöldségekbe. De a maradék sült húsok, rizs (esetleg mazsolával), kenyérmorzsa, sajtok is remekül hasznosíthatók töltött zöldségekben, amelyek hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók.

Tippek

Ne legyen túl kemény, mert akkor éretlen és keserű.

Ha felvágtuk, azonnal barnulni kezd. Rögtön használjuk fel.

A cukkini szeletekre vágva lefagyasztható, akár még úgy is, hogy bepanírozzuk.

Raguval töltött cukkini

Hozzávalók:
✔ 2 db közepes méretű cukkini
✔ 35 dkg darált marhahús
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 dl tejföl
✔ 15 dkg sajt
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál őrölt pirospaprika
✔ 1 csapott evőkanál szárított majoránna
✔ 1 paradicsom

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált marhahúst, lepirítjuk, beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, öntünk alá 1 dl vizet, majd lefedve puhára pároljuk a húst. Ha szükséges, időnként öntünk alá egy kevéske vizet. Végül levesszük a fedőt, elfőzzük róla a szaftot. A cukkiniket hosszában ketté-vágjuk, kivájjuk a magokat. Az enyhén meghűlt raguban elkeverjük a tejfölt és 5 dkg reszelt sajtot. A cukkiniket tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a raguval. Paradicsomkarikákat helyezünk rájuk, majd megszórjuk a maradék sajttal. 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A tejfölös ragut korábban is elkészíthetjük.

Háromhagymás padlizsánsaláta

Hozzávalók:
✔ 60 dkg padlizsán
✔ 1 nagy fej lila hagyma
✔ 1 csokor újhagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ 3 evőkanál 6%-os fehér-borecet
✔ 1 evőkanál méz
✔ 1 csokor bazsalikom
✔ napraforgóolaj a sütéshez

A padlizsánt kis kockákra vágjuk. Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, és kevés olajat öntünk bele. Több részletben puhára grillezzük benne a padlizsánkockákat. A kisült padlizsánokat egy tálba szedjük. A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk. A hagymákat összeforgatjuk a kihűlt padlizsánnal. Az olívaolajat elkeverjük az ecettel és a mézzel, a salátára öntjük, jól összekeverjük, végül megszórjuk aprított bazsalikommal. Pirítós kenyérrel vagy pitával kínáljuk.

Sült paprika, bazsalikomos bagettel

Hozzávalók:
✔ 50 dkg apró méretű kápiapaprika
✔ 10 dkg krémfehér sajt
✔ 1 nagy csokor bazsalikom
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ 1 fej lila hagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ tengeri só
✔ bagett a tálaláshoz

A paprikákat megmossuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsire helyezzük. 250 fokos sütőben 25 perc alatt puhára sütjük, hogy itt-ott feketés legyen a héja. Ha kissé kihűlt, tálba tesszük, rámorzsoljuk a sajtot, rászórjuk a vékonyan felkarikázott lila hagymát, megszórjuk bazsalikommal, meglocsoljuk olívaolajjal. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit összeérjen. A maradék bazsalikomot 2 gerezd fokhagymával, 1 dl olívaolajjal és pár csepp citromlével leturmixszoljuk. A megpirított bagett szeleteket megkenjük a bazsalikomos pestóval, így kínáljuk a paprika mellé.

Túrókrémmel töltött sült paradicsom

Hozzávalók:
✔ 4 nagyobb, kerek paradicsom
✔ 25 dkg túró
✔ 1 fej lila hagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 kis csokor bazsalikom
✔ 1 tojás
✔ só, frissen őrölt bors

A paradicsomoknak kalapot vágunk (ha szükséges, egy egészen keveset az aljukból is levágunk, hogy ne dülöngéljenek), és kivájjuk a belsejüket. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a tojással, sóval, borssal, az apróra kockázott lilahagymával és az aprított bazsalikommal. A paradicsomokat megtöltjük a túrókrémmel. 230 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük, még melegen tálaljuk.

Fotó: archív