Konyha

Születésnapi torta receptek egyszerűen: fiúknak és lányoknak is megsütheted

Legyen kis, vagy nagy alkalom, az otthon készült édességnél nincs finomabb. Pláne, ha meglepetésből sütjük.

Mentás mandarintorta

Hozzávalók:
a tésztához:
6 tojás
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 mandarin
3 szál menta
fél tasak sütőpor
8 evőkanál liszt
vaj, liszt a formához
a tetejére:
3 evőkanál méz
1 dl zöld tea
8 mandarin
25 dkg fehér csokoládé

A tojássárgákat a porcukorral, a puha vajjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az egyik mandarin reszelt héját, kicsavart levét, az aprított mentát, a sütőporral elkevert lisztet, és
a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Kivajazott-kilisztezett tortaformába töltjük, eligazítjuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A mézet karamellizáljuk, a teával felére forraljuk, és meglocsoljuk vele a formából kiborított, de még meleg tortát. Hűtőben lehűtjük, majd a meghámozott másik mandarint gerezdekre szedjük, egyesével az olvasztott csokiba mártjuk, és a torta tetejére rendezzük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé is megdermedjen, és cikkekre vágva tálaljuk.

Kókuszos ananásztorta

Hozzávalók:
6 tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál kókuszreszelék
1 kiskanál sütőpor
3 evőkanál liszt
vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez, beszórásához
a krémhez:
3 dl tej
9 dkg cukor
4 tojássárgája
1 érett ananász
1 evőkanál zselatin
0,7 dl forró víz
3 dl habtejszín
1 tasak habfixáló

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény tojásfehérjehabbal lazítjuk. Kivajazott-kilisztezett tortaformába töltjük, eligazítjuk, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, és két lapra vágjuk. Az ananászos krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, majd kevergetve beleöntjük a kevés forró tejjel elkevert tojássárgákat, és lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az ananász felét (amit előzőleg meghámoztunk, és kivágtuk a fás közepét) krémesre turmixolva, a forró vízben feloldott zselatint, végül lazán beleforgatjuk a habfixálóval felvert tejszínt.
A krémet hűtőbe tesszük, amikor elkezd dermedni, az egyik tortalapot megkenjük a felével, rátesszük a másik lapot, és azt is bevonjuk krémmel. A tetejét a maradék szeletelt ananásszal díszítjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Fotó: archív