Konyha

Sült, tészta, saláta és desszert: főzzünk jókat olcsón mandarinnal

A mandarinra legtöbben csak olyan gyümölcsként gondolunk, amit magában szoktunk fogyasztani, pedig a főzéshez is fel lehet használni.

Mandarin

A déligyümölcsök közül az egyik legkedveltebb, mert könnyű meghámozni, egyes fajtáiban alig van mag, íze édeskés. Iskolában, munkában jó szolgálatot tesz, ha napközben megéhezünk, ráadásul tele van C-vitaminnal. Szobahőmérsékleten egy hétig eláll, ha tovább akarjuk tárolni, tegyük hűvösebb helyre. Keresztezésből született rokonai a klementin (édes narancs+mandarin) és a tangerin (keserű narancs+mandarin).

Pisztáciás malac

Hozzávalók:

80 dkg malachúsfilé tallérokban
4 mandarin
1 szelet füstölt sonka
4 szál újhagyma
2 evőkanál méz
száraz fehérbor
1 csokor tárkony
2 evőkanál pisztácia
3 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
Őrölt bors, só

Az egyik hagymát vékonyra szeleteljük, a többit felcsíkozzuk, felaprítjuk a sonkát, meghámozzuk a pisztáciát. Megsózzuk, megborsozzuk a húst, gerezdekre szedünk 2 mandarint, kifacsarjuk a másik kettő levét. Összekeverjük a mandarinlevet a mézzel és kevés borral. A hagymát és a sonkát olaj és vaj keverékén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Amikor megpirult, leöntjük a mandarinlével, beletesszük a mandaringerezdeket meg a hagymacsíkokat, és 5 percig pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk borssal, pisztáciával és tárkonylevelekkel.

Pisztácia

Szíriából, Iránból származó diófajta magas kalóriatartalommal és sajnos elég magas árral. A pisztácia jót tesz a szívnek és az érrendszernek, csökkenti a stressztől keletkező magas vérnyomást. Ha héjastól vesszük, sokáig eláll, héj nélkül viszont érdemes hűtőbe tenni a felhasználásig. Durvára törve, sózatlanul remek ételízesítő húsokra, rizsre, salátára szórva, de kenyérbe, muffinba is belesüthetjük. Sokoldalúságára jellemző, hogy fagylaltot is készítenek belőle.

Mandulás fehér saláta

Hozzávalók:
3 mandarin
1 édeskömény
2 endívia
2 evőkanál hámozott mandula
1 gumós zeller
1 teáskanál méz
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál zöld bors
4 evőkanál olívaolaj
őrölt bors, só

Az olajat összekeverjük az egyik mandarin levével, a citromlével, a mézzel, az összezúzott zöld borssal, egy csipet sóval és borssal. Az édesköményt nagyon vékony csíkokra vágjuk, a zellert felkockázzuk, az endívia leveleit felaprítjuk. Meghámozzuk a mandarinokat, és megpirítjuk a mandulát. A zöldségeket összekeverjük az öntettel, megszórjuk a mandulával, és tálaljuk.

Édeskömény

Gyógynövényként ismerték, aztán a gasztronómia is felfedezte. Ma már itthon is találkozhatunk a formás gumókkal, és megkóstolhatjuk különleges, ánizsos aromáját. Az édeskömény akkor friss, ha szinte áttetszően fehér, és nincs rajta elszíneződés. Salátába azon nyersen is beletehetjük. Párolva, sütve, főzve, más zöldségekkel társítva készülhet belőle köret, de besameles mártással főétel is.

Bazsalikomos tészta mandarinnal

Hozzávalók:
25 dkg metélt tészta
2 mandarin
1 csokor bazsalikom
1,5 dl tejszín
8 dkg vaj
olívaolaj

őrölt bors, só

Nagyon apróra vágjuk a mandarinok héját, egy részét a megolvasztott vajba dobjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is. Összekeverjük a megfőtt tésztával, megszórjuk borssal, a maradék mandarinhéjjal, néhány bazsalikomlevéllel, és tálaljuk.

Mandarinos tiramisu

Hozzávalók:
2 mandarin
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
4 evőkanál mascarpone
20 dkg piskóta
2 dl kávé
1 evőkanál mandarinlikőr
keserű kakaó
kandírozott mandarin a díszítéshez

Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, gőz fölött kevergetve hozzáadjuk a mandarinok leszűrt levét. 15 percig főzzük, majd egy tál jégbe átrakva továbbra is folyamatosan keverve kihűtjük. A krémhez dolgozzuk a mascarponét, felszeleteljük a piskótát, és meglocsoljuk a likőrrel elkevert kávéval. 4 tálkába rétegezzük a krémmel felváltva, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóval.

Fotó: archív