Konyha

Egyetlen szendvics sem lehet unalmas: így lesz izgalmasabb a tízórai, mint a büfé kínálata

Laktasson, legyen finom és egészséges, ne romoljon gyorsan – a sulikezdés egy sor olyan feladat elé állítja a szülőket a gyerek iskolában elköltött étkezéseivel, melyeket egyszerre szeretnének megoldani.

A tízórai, az ebéd és gyakran az uzsonna ideje is az iskolában éri a gyerekeket, ezért olyan ételeket ajánlott nekik csomagolni, melyek megfelelnek a gyereknek, a szülők pedig biztosak lehetnek abban, hogy egészségesek, és támogatják koncentrációs képességüket, hiszen ők akkor is gondoskodni szeretnének róluk, mikor nincsenek velük.

Legyen csábítóbb a csomagolt, mint a büfében kapható!

Az iskolai büfékben ugyan találhatnak a sulisok szendvicseket, de számos sütemény, csoki, chips és cukros üdítő is csábítja a sorban állót. Ezért ajánlott úgy összeállítani a tízórais vagy az uzsonnás csomagot, hogy az csábítóbb legyen a büfé választékánál. Szerencsére ma már a  fiataloknál is egyre inkább az egészséges a menő, így egy kis odafigyeléssel tápláló, egyben trendi szendvicset készíthetünk nekik, amit egy szuper, a kedvenc sztárjával díszített uzsonnás dobozból még szívesebben vesznek elő. A szendvics mellé rakjunk még pár szem gyümölcsöt a kedvencéből, és egy cukormentes (!) müzliszeletet.

Turbó hamburger

Hozzávalók: 1 db teljes kiőrlésű zsemle, margarin, csirkesonka, paradicsom, 1 db salátalevél, sajt.

Elkészítés: A zsömlét kenjük meg margarinnal, erre fektessünk egy salátalevelet úgy, hogy körben kilógjon kissé a széle. Erre pakoljuk rá a többi hozzávalót, majd fedjük le a zsömle tetejével. Igyekezzünk úgy elhelyezni a zsömlébe valókat, hogy azok úgy mutassanak, mint a fiatalok kedvenc gyorséttermi hamburgerei.

Legalább kétféle italt vigyenek

Sokan tapasztaltuk már, hogy napközben többféle ízt is megkívánunk, így van ez az italoknál is. A gyerekeknek is érdemes legalább kétféle italt csomagolni, például a kedvenc teáját és házi készítésű, ásványvízzel felhígított gyümölcslevet. Ezekkel a táskájukban nem fogják a cukros üdítőket választani.

Minden nap kell a meleg étel!

A meleg ebéd biztosítása rendkívül lényeges mindenki számára, főként a fiataloknak. A megfőtt ételeknek nagyobb a telítőértéke, mint a hidegeké, és gyomrunknak, emésztésünknek is szüksége van rá. Sokan nem tudják megoldani, hogy meleg ebéd várja a gyereket a suliból hazaérve, ilyenkor ajánlott az iskola menzáján vagy egy közeli, napi menüt biztosító étteremben előfizetni a gyereknek.

Tipp: hangoljuk össze az egészségeset a finommal!

A gyerekek szívesebben megeszik azokat a szendvicseket, melyek az ő ízviláguk szerint van összeállítva. A rájuk erőltetett egészséges, de „nem szeretem” szendvicsek helyett biztosan
szereznek valami mást a büféből.

Fotó: shutterstock