Konyha

Rumos-diós sütemények: 4+1 gyors és olcsó édesség recept ünnepnapokra is

A rumos diós süteményeknek nem kell feltétlenül alkoholt tartalmazniuk, aromával is készülhetnek, de az ízük mindenképpen jellegzetesen pikáns.

Folyékony arany

Hosszú története során sokszor megkapta ezt a nevet a rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek. Amerikában a cukornádültetvények rabszolgáinak népszerű itala volt, a kalózos legendáknak is főszereplője, és manapság is népszerű. Fehér változatát kísérletek hosszú sorával állította elő egy Bacardi nevű férfi.

A klasszikus rum aranyszínű, 3 évig érlelik, karamellel színezik, a fekete nagyon erős, több mint 10 évig érik, és vannak fűszerekkel ízesített változatok is. Érdekes módon a legerősebb rumot (a Stroh-t, akár 80 %-os alkoholtartalommal) Ausztriában állították elő 1832-ben, és a termék díjat nyert az 1900-as párizsi világkiállításon.

A jó piskótatészta

A piskótatészta akkor jó, ha könnyű. Minél több levegőt kell belejuttatnunk. Ezt úgy érhetjük el, ha jó habosra keverjük a tojássárgáját és keményre a fehérjét. A tojás se legyen hideg. Mindig a sárgájás részt keverjük bele a fehérjehabba. A lisztet, cukrot, kakaót szitáljuk át. Szódabikarbónát is tegyünk bele, így nem esik össze a tészta sütés közben. Amikor a szárazanyagot (lisztet, cukrot, kakaót) keverjük a masszába, már ne használjunk mixert. Ha túl sok benne a kakaópor, az elnehezíti a piskótát. Ha összekevertük, azonnal tegyük a formába, melynek csak az alját kell kikenni, másképp sütéskor felpúposodik a tészta. De ha sütőpapírt használunk, akkor minden egyszerűbb.

A rumpuncs

Amikor beköszönt a téli hideg, és egyre többet tartózkodunk a négy fal között, vagy a téli sportoktól átfagyva hazaérünk, jólesik egy kellemes alkoholos ital, amely megfelelően átmelegít. A rumpuncs már dédanyáink korában kedvelt itóka volt, az alaprecept szerint kellett bele savanyú (citromlé), édes (cukor), erős(rum) és gyenge (vörös- vagy fehérbor). Ezt melegítették, forrósították addig, amíg a cukor elolvadt, az ízek pedig jól összeértek. Fűszereket is rakhatunk bele, akár a forralt borba.

Csokitorta

Hozzávalók:
■ 5 tojás
■ 10 dkg cukor
■ 12 dkg liszt
■ 2 evőkanál kakaópor
■ 5 dkg olvasztott csokoládé
a krémhez:
■ 1 csomag vaníliás pudingpor
■ 4 dl tej
■ 10 dkg cukor
■ 30 dkg sütőmargarin
■ 6 dkg darált pörkölt dió
■ 1/3 csomag sütőpor
■ +12 dkg baracklekvár
a rétegezéshez
■ 3-4 evőkanál rum
■ durvára vágott dió a díszítéshez

A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk, belekeverjük az olvasztott csokoládét, és az egészet a fehérjehabba forgatjuk, közben a liszttel, sütőporral elkevert kakaóport is hozzáadjuk. A masszát kikent, kilisztezett formába töltjük, és sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a tasak előírása szerint elkészítjük a pudingot, hagyjuk hűlni, majd a puha margarinnal és a dióval habosítjuk. A baracklekvárt simára keverjük a rummal. A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a rumos baracklekvárral és a diós krémmel.
A tetejére és az oldalára bevonócsokoládét kenünk. Durvára vágott dióval díszíthetjük.

Tiramisu

Hozzávalók
a babapiskótához:
■ 9 dkg sütőmargarin
■ 9 dkg porcukor
■ 2 tojás
■ 12 dkg liszt
■ 1/3 csomag sütőpor
a krémhez:
■ 25 dkg mascarpone
■ 10 dkg porcukor
■ 3 tojás
a sziruphoz:
■ 1 dl tej
■ 2 evőkanál cukor
■ fél deci rum
a rétegezéshez:
■ 8 dkg pörkölt darált dió
■ +néhány szem dió a díszítéshez

A puha margarint a porcukorral és a tojással habosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sima csövű nyomózsákba töltjük a tésztát, és kb.12-15db babapiskótát nyomunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük. A sziruphoz a tejet a cukorral felmelegítjük, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A krémhez a tojássárgákat a porcukor felével habosítjuk, hozzáadjuk a mascarponét, tovább habosítjuk, a fehérjéket a cukor másik felével habbá verjük, és óvatosan összekeverjük. Kevés krémet kenünk az üvegtál aljára, a szirupban megmártott piskótákból egy réteget pakolunk a krémre, majd tovább rétegezzük. A tetejére krém kerül, és néhány dióval díszíthetjük. Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Piramis

Hozzávalók:
■ 6 tojás
■ 12 dkg liszt
■ 12 dkg cukor
a krémhez:
■ 20 dkg puha sütőmargarin
■ 20 dkg porcukor
■ 8 dkg darált dió
■ 2-3 evőkanál rum vagy néhány
csepp aroma

A tojást szétválasztjuk, a felvert sárgájába belekeverjük a cukrot és a lisztet, majd a kemény habbá vert fehérjét is óvatosan hozzáforgatjuk. A piskótatésztát egy 30×35-ös tepsiben sütőpapíron egyenletesen elkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után 5 egyforma széles csíkra vágjuk. A margarint, a porcukrot, a diót és a rumot habosítjuk, majd 4 piskótacsíkot összetöltünk a krém nagy részével, kb. az ötödét meghagyjuk további összeillesztésekhez. A rétegezett részt 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd az asztal széléhez illesztjük a hosszabbik oldalával, és átlósan az egyik sarkától a másik sarkáig 2 háromszögre vágjuk. Az 5. lapot vékonyan megkenjük krémmel, a 2 háromszögre vágott csíkot is megkenjük, és lapra illesztve összeragasztjuk, így kapunk piramisformát. A külsejét is bevonjuk, majd villával megcsíkozzuk. Dermedés után szeletelhető.

Kakaós szelet

Hozzávalók:
■ 18 dkg cukor
■ 6 tojás
■ 12 dkg sütőmargarin
■ 20 dkg darált dió
■ 1 csomag sütőpor
■ 3-4 evőkanál kakaópor
a krémhez:
■ 15 dkg puha sütőmargarin
■ 10 dkg porcukor
■ 3 tojás sárgája
■ 3 evőkanál rum
■ 8 dkg pörkölt darált dió

A tojásokat és a cukrot géppel habbá verjük. A Rama margarint megolvasztjuk, a diót, a kakaót, a sütőport elkeverjük. A száraz keveréket és az olvasztott margarint 3 részletben óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A formát sütőpapírral kibéleljük (mélyebb kis tepsi vagy tortakarika is jó), és beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Deszkára borítjuk, és hagyjuk hűlni. A krémhez a porcukrot a tojások sárgájával és a rummal habosra keverjük, a puha margarinnal tovább habosítjuk, a diót is beleke-verjük, majd egyenletesen elkenjük.a kihűlt tésztán. Fél és negyed diószemekkel díszíthetjük.

Fotó: archív