Konyha

Az Ezeregy éjszaka desszertjei: 5 mesés recept a baklavától a szultánkenyérig

A török, balkáni és közel-keleti édességekben közös, hogy nem mentesek a túlzásoktól. Sok-sok cukorból, mézből és csodás illatú fűszerekből állnak a receptjeik. Ha mi sem tudunk ellenállni a tömény kísértésnek, otthon is megpróbálkozhatunk az elkészítésükkel.

A közismert baklava

A Balkán és a Közel-Kelet legismertebb süteménye filotésztából készül, amely olyan, mint a rétestészta, csak vékonyabb. Kapható nálunk is, de rétestésztával is helyettesíthető. Sós és édes töltelékekkel töltik, előételeket, süteményeket készítenek belőle. A baklava tölteléke darált dió, mandula. Ezt keverjük el azonos mennyiségű kristálycukorral, és fahéjjal, szerecsendióval, kardamommal fűszerezhetjük. Egy tepsit kikenünk vajjal, és kettő-négy réteslapot teszünk bele. Olvasztott vajjal megkenjük, a töltelékkel rétegezzük. Réteslappal zárjuk, a tetejét a vaj után egy tojás sárgájával is átkenjük. Darabokra vágjuk. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd visszatesszük, és időről időre meglocsoljuk vajjal, melegített mézzel, cukorsziruppal. Az utolsó adag szirupot akkor öntjük rá, amikor már kivettük a sütőből. Ekkor szórhatunk rá darabolt diót, mandulát, szezámmagot is.

Laktató kókuszos basbousa

Az egyiptomi konyhában találkozhatunk vele. Cukros, kókuszos desszert, rendkívül tömény és laktató. A búzadarás, cukorszirupos keleti sütemények egyik típusa, a tésztájába viszont kókuszreszelék is kerül. Joghurttal, tojással is lágyítható.

Két tojást egy edényben felhabosítunk, hozzáadunk 12 dkg nádcukrot, fél dl olajat, 1 citrom levét, és simára keverjük. Ezután összekeverjük 2 dl joghurttal is. 40 dkg grízt egy másik tálba mérünk, 1 tasak sütőport vegyítünk hozzá, majd robotgéppel a tojásos masszához dolgozzuk. Ekkor kerülhet bele 6 dkg kókuszreszelék. 45 percig sütjük, majd ugyanúgy, mint a többi hasonló finomságot, kis adagokban öntjük le cukorsziruppal, hogy be tudja szívni a folyadékot.

Szultánkenyér

Török csemege, lokum néven is ismerik. Keményítőből és cukorból készül. Ragacsos, ezért porcukorral vagy kókuszreszelékkel szórják meg, hogy a kockák ne tapadjanak össze. Ízesíthető mentával, pisztáciával, citrommal, és színezhető rózsavízzel is. Már a 19. században népszerűvé vált Nyugaton, ekkor Turkish Delight néven árusították. Nálunk keleti üzletekben kapható.

Mi az a kardamom?

Itthon ritkábban használt, különleges ízvilágú keleti fűszer, amely az indiai konyhában nélkülözhetetlen, a currynek és a garam masalának is alapvető hozzávalója. A kardamom elég drága, de igazán nem kell sok belőle. Édes és sós ételek ízesítésére is alkalmas, az arab országokban a kávét is illatosítják vele. Európában a skandinávok kedvelik a legjobban, péksüteményeik, kenyereik fűszerezésére használják. Őrölve szinte mindenhol, magként keleti boltokban kapható. Érdemes így megvenni, és felhasználás előtt megőrölni a kívánt mennyiséget, hogy jobban érvényesüljön az aromája.

Illatos, ízes vizek

A rózsavíz és a narancsvirágvíz a keleti sütemények fontos ízesítője, segít megidézni az egzotikus hangulatot. A baklavát ugyanúgy fűszerezik velük, mint a szultánkenyeret. Iránban teába, fagylaltba és süteményekbe teszik. Pakisztánban, Indiában tejből készült desszertek (pl. rizspuding) ízesítésére használják. Joghurtos és gyümölcsös italokat is feldobnak vele. A keleti konyhában sokszor azt a szerepet tölti be, amit nyugaton a vörösbor. Kettejük közül a narancsvirágvíz különösen jól illik a mézhez és a mandulához. Péksüteményekbe, piskótákba, kalácsokba, lekvárokba is keverik.

Török sajttorta

A sajttorta közel-keleti változatának tartják. Főleg Törökországban készítik, de Jordániában is ismert. Búzadara az alapja, erre kerül az enyhén sós sajtréteg, ami csak fokozza az élvezetet. Újabb grízréteg után kb. 40 percig kell sütni, a végén természetesen cukorsziruppal locsolják meg. A tésztát narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel illatosítják, és a tetejére darabolt pisztáciát szórnak. Van olyan változata is, amelyik a cérnametélthez hasonlító kataif vagy kadaif tésztából készül. Ez, mivel ropogós, jó kontrasztot alkot a puha sajttal. Kataif tészta nálunk is kapható közel-keleti boltokban, félkész és fagyasztott állapotban is – a baklavához is használható. A tésztából Görögországban is készül finom sütemény: feltekerik, dióval, pisztáciával töltik meg, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezik, és ha vajban megsütötték, citromsziruppal locsolják meg.

Szezámpasztából készül a halva

Izrael, India, Törökország is magáénak vallja, de az egész Közel-Keleten népszerű édesség. Szükség van hozzá tahinire, azaz szezámmagpasztára, amit készen vásárolhatunk. Ezt kell összekevernünk mézzel vagy cukorral, citromlével, darabolt pisztáciával és vízzel. Celofánnal vagy frissentartó fóliával bélelt szögletes formákba nyomkodjuk. Így hagyjuk összeállni, majd hűtőben dermesztjük tovább. Erdélyben őrölt napraforgómagból készítik.

Fotó: adobestock