Egészség Konyha

Gyógyító ételek: 13 finomság a kamrából, ami gyógyír a bajra

A konyhában fellelhető finomságok nemcsak az éhségünket-szomjúságunkat csillapítják, de a bajainktól is megszabadítanak.

Ízületi kopásra: gránátalma leve

A gránátalma hatóanyaga sikeresen veszi fel a harcot az ízületi kopás ellen. Az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes csökkenteni. Az édes és savanyú termés leve vízzel hígítva kellemes üdítőital, de akár gyümölcslébe, ivójoghurtba keverve is hűsítő ínyencséget kapunk.

Lábadozásra: kókuszvíz

A kókuszvíznek rendkívül magas az energiatartalma, így lábadozó betegek, sportolók vagy komoly fizikai munkát végzők számára is ajánlott. A gyümölcs belseje rejti a kókuszvizet, amely nem azonos a kókusztejjel. Ez a kókuszvíz az érés előrehaladtával sűrűsödik, és végül ebből a vízből alakul ki a gyümölcs húsa. Ihatjuk magában is, de gyümölcskoktélokba keverve is hatásos.

A jó alvásért: mézes tej

A tej is, és a méz is rengeteg triptofán nevű aminosavat tartalmaz, ami lenyugtatja az agyat és a testet egyaránt. Ezt a vegyületet a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért érdemes egy pohár langyos mézes tejet inni lefekvés előtt, amikor nem tudunk elaludni.

Ödémára: ananászlé

Az ananászban található enzimek nemcsak az emésztésre hatnak jól, hanem az anyagcserét is harmonizálják, ezért jól egészíti ki a fogyókúrázók étrendjét. Az ananász gyulladáscsökkentő, ödémagátló és véralvadás-csökkentő, daganatmegelőző hatása is közismert, így akár érdemes naponta meginni egy pohár ananászlevet.

Hajhullás és ráncok ellen: homoktövisvelő-koktél

A homoktövis húsából készült nedű a legjobb immunerősítő, de emellett erősíti a kötőszöveteket is, így csökkenti a narancsbőr és a ráncok kialakulásának esélyét. Hatóanyagai erősítik a hajhagymákat is, így ha rendszeresen isszuk a homoktövisitalt, akkor megállíthatjuk a hajhullást is.

Gyomorsav ellen: grépfrútlé

A grépfrút nemcsak immunerősítő magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően, de kiváló lúgosító is. Akik nem szeretik kesernyés íze miatt, azok dúsíthatják friss facsart narancslével is, ami nem csak ízét, de az értékét is fokozza.

Görcsoldásra: gyömbértea

Ha rendszeresen iszunk gyömbérteát, megszabadulhatunk a különböző görcsöktől, például a menstruációt kísérő fájdalmaktól.

Gyulladáscsökkentésre: hagymafélék

A vörös- és fokhagyma kéntartalmú vegyületeiknek köszönhetik vírus- és gombaölő hatásukat. A fokhagyma magas acetil- és szalicilsav-tartalma miatt gátolja a vér alvadását, hígítja a vért, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Kutatások kimutatták, hogy a póré és a snidling csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Ehetjük vajas kenyérhez, gazdagíthatjuk vele a különböző salátákat, a lényeg, hogy min­denképpen nyersen együnk a hagymaféléket, mert úgy a leghatékonyabb.

Koleszterincsökkentésre: articsóka

Az articsóka javítja az emésztést, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, epehajtó és koleszterincsökkentő hatású. Az articsókát előételként, sütve vagy salátaként is felhasználhatjuk, de puhára főzve, megbolondítva egy kis olívaolajjal és citromlével fantasztikus krémje lehet egy szelet pirítósnak.

Magvak az ereinknek

Ha esténként tévénézés közben csipsz helyett diót, mogyorót vagy mandulát rágcsálunk, azzal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, a bennük lévő esszenciális zsírsavak és az erek falát védő vitaminoknak köszönhetően.

A vesekőtől megszabadít a spárga

A spárgának elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. Szárított porát fogfájás kezelésére is használják a mai napig. Készíthetünk belőle levest, rakott ételt.

Hashajtónak: rebarbara

A rebarbara az egyik leghatékonyabb hashajtó, bélműködés-szabályzó és étvágyjavító. Vizelethajtó, salaktalanító hatásának köszönhetően ideális eledel vitamin- és tisztítókúrákra. A levelek mérgezőek, ne együk őket! A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolni. Nagy dózisban viszont bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat.

Vérszegénységre: banán

A banán nem csupán a gyerekek egyik kedvenc gyümölcse, de a vérszegénység legyőzésében is igen jótékony, mivel egyebek mellett ásványi anyagokban, A-, B- és C-vitaminban és káliumban is gazdag. Magában is nagyon finom, de készíthető belőle turmix vagy sütemény is.

Fotó: fotolia