Kolbászolunk
Ha megéhezünk, kenyérrel, paradicsommal, szendvicsekbe téve falatozhatjuk, de paprikás krumpliban, lecsóban, levesekben, rántottában, káposztás ételekben is remekül használható. A csabai kolbász hungarikum, eredetvédettséget kapott az Európai Unióban. Nagyon sok paprikát tesznek bele, ettől lesz élénkvörös a színe és pikáns az íze. Őrölt kömény és fokhagyma is kerül bele, de sokkal kevesebb, borsot pedig a csabai nem tartalmazhat, és
a füstölése is kicsit más, mint a többieké.
Hagymás-kolbászos lángos
Hozzávalók (10 darabhoz):
✔ 40 dkg liszt
✔ 30 dkg krumpli
✔ 1 szál csemege-kolbász
✔ 3 dl víz
✔ só
✔ 3 dkg friss élesztő
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ olívaolaj
✔ napraforgóolaj
A lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, és hozzáadjuk a héjában főtt, meghámozott, áttört krumplit.
Az élesztőt elkeverjük langyos vízzel, és hozzákeverjük. Ruganyos tésztát gyúrunk, ha szükséges,
a liszt vagy a víz mennyiségét pótoljuk. Szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük. Az aprított hagymát kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk, lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd a vékonyan felszeletelt kolbásszal együtt elkeverjük a megkelt tésztával. Ismét 1 órán át kelesztjük. Olajozott kézzel közepes méretű lángosokat formázunk, és bő, forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Karfiolleves kolbászcsipsszel
Hozzávalók:
✔ 1 kisebb fej karfiol
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 15 dkg füstölt sajt
✔ 1 dl tejszín
✔ só, frissen őrölt bors
✔ kakukkfű
✔ olívaolaj
✔ 3 dkg vaj
✔ 1 dkg csípős kolbász
A karfiolt rózsákra szedjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A sütőben, 250 fokon 20 perc alatt puhára sütjük. Közben a vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, a végén beletesszük az aprított fokhagymát is. Adjuk hozzá a megsült karfiolt, majd felöntjük 1 liter vízzel. Összeforraljuk, és simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, adunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Kevergetve melegítjük, amíg a sajt elolvad.
A maradék sajttal és a nagyon vékonyra szelt, kevés olajban ropogósra sütött kolbászkarikákkal tálaljuk.
■ 300 kcal/adag
Egyben sült hot dog
Hozzávalók (14 darabhoz):
✔ 14 frankfurti grillkolbász
✔ 35 dkg liszt
✔ 5 dkg vaj
✔ 1,5 dl natúr joghurt
✔ só
✔ 7 g szárított élesztő
✔ 1 egész tojás a kenéshez
A lisztet elkeverjük az élesztővel és1 teáskanál sóval. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a joghurtot, és annyi vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, 5 percig dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, 14 részre osztjuk. Gömböket formálunk belőle, 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, rájuk helyezünk 1-1 kolbászt, majd feltekerjük. Egymástól távol, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a töltött kifliket. Megkenjük a felvert tojással, és a 230 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Vörösboros-kolbászos penne
Hozzávalók:
✔ 50 dkg penne tészta
✔ 15 dkg szárazkolbász (ha szeretjük, lehet csípős is)
✔ 1,5 dl száraz vörösbor
✔ 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, bors,
olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, 5 percig vele sütjük. Beleöntjük a darabolt paradicsomot, a bort és hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 15 percig forraljuk a szószt. Frissen kifőzött tésztára szedjük a mártást, reszelt juhsajt illik hozzá.
Fotó: archív