Konyha

Kolbász, a mindenes: 4 egyszerű kolbászos étel ebédre és vacsorára képekkel

Ha megéhezünk, kenyérrel, paradicsommal, szendvicsekbe téve falatozhatjuk, de paprikás krumpliban, lecsóban, levesekben, rántottában, káposztás ételekben is remekül használható.

Kolbászolunk

Ha megéhezünk, kenyérrel, paradicsommal, szendvicsekbe téve falatozhatjuk, de paprikás krumpliban, lecsóban, levesekben, rántottában, káposztás ételekben is remekül használható. A csabai kolbász hungarikum, eredetvédettséget kapott az Európai Unióban. Nagyon sok paprikát tesznek bele, ettől lesz élénkvörös a színe és pikáns az íze. Őrölt kömény és fokhagyma is kerül bele, de sokkal kevesebb, borsot pedig a csabai nem tartalmazhat, és
a füstölése is kicsit más, mint a többieké.

Hagymás-kolbászos lángos

Hozzávalók (10 darabhoz):
✔ 40 dkg liszt
✔ 30 dkg krumpli
✔ 1 szál csemege-kolbász
✔ 3 dl víz
✔ só
✔ 3 dkg friss élesztő
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ olívaolaj
✔ napraforgóolaj

A lisztet elkeverjük 1 teáskanál sóval, és hozzáadjuk a héjában főtt, meghámozott, áttört krumplit.
Az élesztőt elkeverjük langyos vízzel, és hozzákeverjük. Ruganyos tésztát gyúrunk, ha szükséges,
a liszt vagy a víz mennyiségét pótoljuk. Szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük. Az aprított hagymát kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk, lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd a vékonyan felszeletelt kolbásszal együtt elkeverjük a megkelt tésztával. Ismét 1 órán át kelesztjük. Olajozott kézzel közepes méretű lángosokat formázunk, és bő, forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.

Karfiolleves kolbászcsipsszel

Hozzávalók:
✔ 1 kisebb fej karfiol
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 15 dkg füstölt sajt
✔ 1 dl tejszín
✔ só, frissen őrölt bors
✔ kakukkfű
✔ olívaolaj
✔ 3 dkg vaj
✔ 1 dkg csípős kolbász

A karfiolt rózsákra szedjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A sütőben, 250 fokon 20 perc alatt puhára sütjük. Közben a vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, a végén beletesszük az aprított fokhagymát is. Adjuk hozzá a megsült karfiolt, majd felöntjük 1 liter vízzel. Összeforraljuk, és simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, adunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Kevergetve melegítjük, amíg a sajt elolvad.
A maradék sajttal és a nagyon vékonyra szelt, kevés olajban ropogósra sütött kolbászkarikákkal tálaljuk.
■ 300 kcal/adag

Egyben sült hot dog

Hozzávalók (14 darabhoz):
✔ 14 frankfurti grillkolbász
✔ 35 dkg liszt
✔ 5 dkg vaj
✔ 1,5 dl natúr joghurt
✔ só
✔ 7 g szárított élesztő
✔ 1 egész tojás a kenéshez

A lisztet elkeverjük az élesztővel és1 teáskanál sóval. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a joghurtot, és annyi vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk, 5 percig dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, 14 részre osztjuk. Gömböket formálunk belőle, 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, rájuk helyezünk 1-1 kolbászt, majd feltekerjük. Egymástól távol, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a töltött kifliket. Megkenjük a felvert tojással, és a 230 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Vörösboros-kolbászos penne

Hozzávalók:
✔ 50 dkg penne tészta
✔ 15 dkg szárazkolbász (ha szeretjük, lehet csípős is)
✔ 1,5 dl száraz vörösbor
✔ 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, bors,
olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, 5 percig vele sütjük. Beleöntjük a darabolt paradicsomot, a bort és hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, takarékon 15 percig forraljuk a szószt. Frissen kifőzött tésztára szedjük a mártást, reszelt juhsajt illik hozzá.

Fotó: archív