Grízes-vaníliás körtetorta
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
a grízes réteghez:
4 dl tej, 7-7 dkg búzadara és cukor, fél vaníliarúd kikapart belseje, 2 tojás sárgája
1 csipetnyi só
a díszítéshez:
3-4 szép, nem túl puha körte
1 csomag színtelen tortazselé
A tésztához egy tálban elmorzsoljuk a lisztet, a porcukrot és a vajat. Tojással elkevert vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán a piteformának megfelelő méretű kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Az alját megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben világosra megsütjük. A tejet a sóval és a cukorral felforraljuk, a grízt beleszórjuk, sűrű krémet főzünk belőle, majd a tojások sárgáját és a vaníliát is belekeverjük, és az elősütött tésztán egyenletesen elkenjük. Körteszeletekkel körberakjuk a krém tetejét, majd a zacskó leírása alapján elkészített tortazselével lefényezzük a szeleteket. Rá is önthetjük a tortára, de szebb, ha ecsettel kenjük a forró zselét.
Grízes-ribizlis süti
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg liszt, 2 tojás
8-8 dkg porcukor és puha vaj
fél csomag sütőpor
a grízes réteghez:
5 dl tej, 7 dkg búzadara, 2 dkg vaj
8 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja
a vaníliakrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
4 dl tej, 4 dkg cukor, fél vanília
kikapart belseje, 2 tojás sárgája
a csíkozáshoz: 10 dkg piros lekvár
A vajat a porcukorral és a tojásokkal habosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25×25 cm-es lapot sütünk belőle. A grízes réteghez a tejet felforraljuk a narancshéjjal és a cukorral, a grízt folyamatosan beleszórva és kevergetve sűrűre főzzük, végül a tűzről levéve a vajat is belekeverjük. A kihűlt tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, tálcára rakjuk, és elkenjük rajta a grízes réteget. A vaníliakrémhez a pudingport a tej egy részével és a tojások sárgájával simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd a péppel besűrítjük, és a grízes rétegre egyenletesen rákenjük. A lekvárt simára keverjük, nyomózsákba töltjük, és átlósan becsíkozzuk a sütemény tetejét, majd a hűtőbe tesszük dermedni.
Szőlős grízgombóc
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl tejszín
7 dkg búzadara
6 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg vaj
3 dkg darált háztartási keksz
16 szem szép nagy szőlő
5 dkg szeletelt mandula
A tejet, a tejszínt, a kétféle cukrot elkeverjük és felforraljuk. Folyamatosan beleszórjuk a grízt, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vajat, amíg el nem olvad. Amikor teljesen kihűlt, belegyúrjuk a darált kekszet, és diónyi halmokat szakítunk belőle a tenyerünkbe, majd mindegyik közepébe nyomunk egy szem szőlőt, és golyóvá gömbölyítjük. Egyenként kissé megvizezzük, ha kell, és pirított, szeletelt mandulába forgatjuk.
Grízes-citromos almatorta
Hozzávalók:
3 tojás, 6-6 dkg cukor és liszt
2 dkg darált dió
a grízes réteghez:
4 dl tej, 7 dkg búzadara
8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 dkg vaj
az almaréteghez:
2 dkg vaj, 2 alma
1 csipet fahéj
fél citrom reszelt héja
a tetejére:
3-4 evőkanál baracklekvár
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a habhoz adjuk, majd a dióval elkevert lisztet is óvatosan hozzákeverjük. Egy kb. 20 cm átmérőjű, 7 cm magas tortakarikába töltjük a piskótát, ha szükséges, előtte kikenjük és kilisztezzük. 180 fokos sütőben megsütjük a tésztát, tűpróbával ellenőrizve, hogy átsült-e. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a vajjal és az ízesítőkkel együtt megpároljuk. A grízhez a tejet a cukorral felforraljuk, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a grízt, és sűrűre főzzük, végül a citromhéjat és a vajat is belekeverjük. A gríz felét a piskótára halmozzuk, majd elegyengetjük rajta a párolt almát, végül a maradék grízt. Ezután a hűtőbe tesszük dermedni. A baracklekvárt kissé felmelegítjük, felkeverjük, és vékony réteget kenünk belőle a torta tetejére.
Fotó: archív