Konyha

Friss tejszínhab teszi rá a koronát: Fűszeres körtetorta – Recept

A fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg és a kardamom mind-mind a karácsony fűszere, így az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét ez a ragacsosan tökéletes torta.

Fűszeres körtetorta

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához, 12 szelethez:
• 5 db tojás
• 15 dkg liszt
• 3 dkg cukrozatlan kakaópor
• 10 dkg cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 kávéskanál szerecsendió
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• 1 kávéskanál őrölt kardamom
• 1 kávéskanál őrölt feketebors
• 1-1 narancs és citrom héja
• egy csipet só
• 4 szem közepesen kemény körte
• a tálaláshoz porcukor és tejszínhab

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral. Hozzászitáljuk a kakaóporral, a csipet sóval és a fűszerekkel elkevert lisztet. Hozzáadjuk a narancs és a citrom reszelt héját, óvatosan elkeverjük a tésztát, majd 26 cm-es, vajjal kent, kakaós liszttel szórt tortaformába simítjuk.
2. A megmosott körtéket félbevágjuk, a magházukat kivájjuk, és vékonyan felszeleteljük. A felszeletelt körtéket legyezőszerűen kinyitjuk, és óvatosan a forma tetejére, a piskótatésztába ültetjük őket.
3. A tortát az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Porcukorral megszórva, tejszínhabbal kínáljuk.

Fotó: vrábel Kriszta