Konyha

Sütőtök hússal: 4 kiadós recept az egész családnak ebédre és vacsorára

A sütőtök az ősz és a tél kedvenc zöldsége. Tele van vitaminnal, olcsó és laktató. Hússal kínálva pedig teljes értékű ebéd vagy vacsora készíthető belőle.

Csirkeragu sütőtökös galuskával

Hozzávalók:
3 dkg vaj, 2,5 dl tejszín
1 közepes fej vöröshagyma
60 dkg csirkemellfilé
3 kisebb csemegeuborka
2 pritaminpaprika
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
a körethez:
40 dkg liszt
15 dkg sütőtök sütőben megsütve
3 tojás, só, kevés olaj

Olvasztott vajon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a 2×2 centis kockákra darabolt csirkemellfilét, és erős tűzön pár perc alatt összepirítjuk. Rászórjuk a karikákra vágott uborkát, a kockákra vágott pritaminpaprikát, és sóval, borssal aprított petrezselyemmel fűszerezzük. Végül felöntjük a tejszínnel, és közepes tűzön addig pároljuk, amíg a leve mártás sűrűségű nem lesz. A körethez a lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a pépesre tört sült sütőtököt, a tojásokat, sót, két evőkanál olajat, és annyi hideg vizet, hogy lágy, de nem híg galuskatésztát kapjunk. Sós, olajos forró vízbe szaggatva kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük. A forró csirkeragut a sütőtökös galuskával kínáljuk.

Karaj sütőtökös palacsintában

Hozzávalók:
4 szelet 16 dkg-os karaj
15 dkg liszt
8 dkg sült sütőtök
2 tojás, tej, só, őrölt bors
3 evőkanál liszt a húshoz
4 dl olaj a sütéshez
a körethez:
4 szál sárgarépa
40 dkg karfiol, 4 dkg vaj
1 dl zöldségleves, só
1 csokor petrezselyem
2 szál friss kakukkfű

A lisztet az előzőleg megsütött, kihűtött és krémesre turmixolt sütőtökkel, a tojásokkal, sóval, borssal, és annyi tejjel habverővel simára keverjük, hogy a tejszín állagánál kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Míg áll, a hússzeleteket enyhén megklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd a sütőtökös tésztába mártjuk, és a bő, forró olajban pirosra sütjük. A körethez a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott sárgarépát, a kisebb rózsáira szedett karfiolt az olvasztott vajon megfuttatjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, sóval, az aprított petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítjük, és letakarva, lassú tűzön roppanósra pároljuk. Tálaláskor a sütőtökös palacsintatésztában sült karajt a roppanós zöldségekkel körítjük.

Sütőtökkel párolt marhacomb

Hozzávalók:
4 szelet 20 dkg-os marhacomb
só, frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
4 kiskanál mustár
fél dl olaj
40 dkg sütőtök
1 kiskanál étkezési keményítő
a körete pörgős párolt rizs

A marhacombszeleteket megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, bekenjük zúzott fokhagymával, mustárral, majd forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük, és tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a kis darabokra vágott sütőtököt, rátesszük a húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Közben, ha kell, a levét kevés vízzel pótoljuk. Ha elkészült, kivesszük a húst, a szaftot a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, és krémesre turmixoljuk. A hússzeleteket tányérra tesszük, formázott párolt rizzsel körítjük, és meglocsoljuk a sütőtökös mártással.

Gombás hússal töltött sütőtök

Hozzávalók:
2 kisebb sütőtök
fél dl olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
50 dkg pulykahús (comb vagy mell)
40 dkg laskagomba
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
zöldségleves
1 kiskanál étkezési keményítő

A megmosott, leszárított sütőtököket hosszában félbevágjuk, a magjukat evőkanállal kikaparjuk, vékony talpakat vágunk az aljukra, és tepsibe fektetve, 180 fokos sütőben megsütjük. Közben a forró olívaolajon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk az 1×1 centis kockákra darabolt pulykahúst, és fehéredésig sütjük. Ezután rászórjuk a kisebbre darabolt laskagombát, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítjük, és félig felöntjük zöldséglevessel. Végül közepes tűzön lefedve megpároljuk, majd a szaftját kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Tálalás előtt a sütőtököket egyformán megtöltjük a gombás hússal, 15 percre visszatesszük a forró sütőbe, és forrón tálaljuk.

Fotó: pexels