Tárkonyos zöldségraguleves daracsipetkével
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 20 dkg sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 2 szál szárzeller
• egy kis fej karalábé
• egy kis zellergumó
• 1 szem krumpli
• 25 dkg barna csiperkegomba
• 15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1,5 dl kókusztejszín
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
• 3 evőkanál szárított tárkony
• fél citrom
• só, frissen őrölt bors
A csipetkéhez:
• 1 db tojás
• 3 evőkanál kukoricadara
• 2 evőkanál gluténmenes zabliszt
A felkockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a tárkonyt és a hámozott, darabolt zöldségeket. Megsózzuk, pár percig együtt dinszteljük. Felöntjük 1,2 l vízzel, majd lefedve, kis lángon 30 percig főzzük.
A tojást simára keverjük a kukoricadarával és a zabliszttel, majd ízlés szerint megsózzuk. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk a csipetkét.
A kókusztejszínt simára keverjük a kukoricakeményítővel, majd lassan, hőkiegyenlítéssel a leveshez vegyítjük. Összeforraljuk, és tálalás előtt sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
Mexikói marharaguval rakott polenta
Hozzávalók
6 adaghoz:
• 40 dkg darált marhahús
• 5 dl paradicsompüré
• 1 főtt kukoricakonzerv
• 1 főtt fehérbabkonzerv
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 1 teáskanál őrölt oregánó
• 1 db csilipaprika
• 1 evőkanál ecetes jalapeño paprika
• 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• 3 evőkanál étolaj
• 3 dl kukoricadara
• 1 liter zöldséglé
• 1 teáskanál margarin
• só, frissen őrölt bors
A forró olajon puhára dinszteljük az apóra felkockázott vöröshagymát és az ecetes jalapeño paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és a forró olajon lepirítjuk.
Hozzáadjuk a fűszereket, azokkal is pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük a paradicsompürével. Belekeverjük a kakaóport, a lecsöpögtetett babot, a kukoricát és a zúzott fokhagymagerezdeket. Lefedve, takaréklángon kb. fél óra alatt puhára főzzük a húst. Közben, ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A polentához a zöldséglevet egy nagy lábosban felforraljuk. Folyamatos kevergetés mellett hozzászitáljuk a kukoricadarát, és kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. A polenta felét egy margarinnal kikent kerámiatál aljára simítjuk. Rászedjük a húsragut, befedjük a polenta másik felével. Tálalás előtt a sütőben összesütve melegítjük. Fokhagymás, laktózmentes tejföllel kínáljuk.
Mentes tiramisu
Hozzávalók 8 adaghoz:
• 5 db L-es tojás
• 12 dkg nyírfacukor (vagy más kristályos édesítőszer)
• 5 dkg mandula
• 8 dkg gluténmentes zabpehely
• 50 dkg laktózmentes mascarpone
• 4 adag presszókávé
• 2 evőkanál mandulaaroma
• 1 evőkanál kakaópor a tálaláshoz
A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A mandulát és a zabpelyhet aprítóban finomra daráljuk. 3 db tojást 7 dkg nyírfacukorral együtt elektromos habverővel 3-4 perc alatt fehéredésig, habosra keverünk. Kis adagokban hozzáadjuk a ledarált lisztet, és fakanállal óvatosan összedolgozzuk, hogy ne törjük nagyon össze a tésztát.
Nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre csíkokat nyomva belőle, elkészítjük a babapiskótát. Egészben is a sütőlemezre kenhetjük, ilyenkor sütés után csíkozzuk majd fel. 12 perc alatt készre sütjük.
A maradék 2 tojást a maradék 5 dkg nyírfacukorral együtt elektromos habverővel fehéredésig, habosra keverjük, majd hozzádolgozzuk a mascarponét. A kávét a mandulaaromával ízesítjük, és hozzáöntünk 2 dl vizet.
Egy tál aljára kenünk egy keveset a mascarponekrémből, rátesszük a piskóták felét, amelyet gyorsan megmártottunk a kávéban. Rásimítjuk a krém 2/3 részét, majd befedjük a maradék, kávéba áztatott piskótával. Végül rákenjük a maradék krémet. Legalább 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük, tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.
Fotó: Vrábel Kriszta