Konyha

Gluténmentesen tökéletes ünnepi menü: Bolognai ragus sült polenta – Recept

Ha valaki "mentes" étrendet követ, akkor is lehet tökéletes a karácsonyi vacsorája.

Bolognai ragus sült polenta

Hozzávalók:
• 3 dl polenta (kukoricadara)
• 7,5 dl húsleves
A raguhoz:
• 50 dkg darált marhahús
• 3 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db sárgarépa
• 1 kisebb fehérrépa
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 gerezd fokhagyma
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál szárított bazsalikom
• olívaolaj
• 10 dkg félkemény sajt

1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát a tisztított, finomra reszelt répákkal együtt az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd felöntjük a borral. 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomszószt és a bazsalikomot. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk 1 dl vizet. Lefedjük, és puhára főzzük a húst.
2. A polentakorongokhoz felforraljuk a húslevest, majd folyamatos keverés közben beleszitáljuk a polentát. Takaréklángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, amíg megdagad és besűrűsödik. Egy ív sütőpapírra egyenletes, kb. 1,5 cm magas rétegben kikenjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni, megszilárdulni, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle. Ezeket vajjal kent tűzálló tálba helyezzük, rájuk szedjük az elkészült bolognai ragut, reszelt sajttal megszórjuk, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete