Konyha

Laktózmentes karácsonyi finomság: Tépett sertésragu karamellizált lilahagymával – Recept

Ha valaki kénytelen valamilyen "mentes" étrendet követni, akkor sem kötelező unalmasan étkezni karácsonykor sem.

Tépett sertésragu karamellizált lilahagymával

Hozzávalók
6 adaghoz:
• 1 kg sertéslapocka vagy tarja
• 6 gerezd fokhagyma,
• 2 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál só
• 1 teáskanál frissen őrölt bors
• 2 evőkanál méz
• 3 evőkanál sertészsír
• 4 deciliter húslé
• 2 szem paradicsom
• 50 dkg hagyma
• 5 dkg cukor
A körethez:
• 1 kg burgonya
• 1 dl laktózmentes tej
• 1 dl laktózmentes tejföl

1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, körbesózzuk, és egy nagy vaslábasba helyezzük. A mézet elkeverjük a húslével, a sertészsírral, a borssal, és ráöntjük a húsra. Köré tesszük a felkockázott paradicsomot, a fokhagymagerezdeket, és a darabolt vöröshagymát.
2. Több réteg alufóliával lefedjük, hogy ne tudjon a gőz kijönni, majd 4-5 órára betesszük 150 Celsius-fokos sütőbe sülni. Ha átsült, az omlósan puha húst kivesszük a főzőléből, a főzőlevet átszűrjük, és félretesszük. A húst villával szálakra húzzuk szét (ettől tépett), tálba tesszük, és ráöntjük az átszűrt pecsenyelevet.
3. A szeletekre vágott lilahagymát egy nagy serpenyőben kevés olajon a cukorral megszórva karamellizáljuk, puhára dinszteljük, majd elkeverjük a szálakra tépett hússal és a pecsenyelével.
4. A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejfölt. Villával pürésítjük, közben ízlés szerint megsózzuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete