Konyha

Elronthatatlan és olcsó házi szaloncukor alapreceptek + 3 ízesített

A szaloncukor az egész világon csak Magyarországon tartozik a ünnephez, a karácsonyfa egyik díszeként. Boltban számos kapható, de az otthoni mindig finomabb.

A karácsonyfa régen a szalonban kapott helyet. Ezért szaloncukor az ott kínált édesség. Miután a cukorkészítés német hatásra került hozzánk, sokáig szalonczukkerlnek hívták. Természetesen eleinte otthon készítették, mint mindent, ami a karácsonyi sütés-főzés része volt.

Egyszerűen készíthetünk otthon szaloncukrokat. Egész biztos, hogy a saját sokkal finomabb, mint a bolti! Fontos az is, hogy fél kiló jobbfajta marcipános szaloncukor árából otthon majdnem másfél kilót csinálhatunk! Ha vágyódunk a régi „meztelen“ szaloncukrok után, csokimártás nélkülit is csinálhatunk.

Kedvcsinálóként adunk pár ötletet ízesítésre. Használjunk bátran különböző aszalványokat, fűszereket, lekvárokat az ízesítéshez!

TIPP

Ha mi főzzük, a szaloncukor papírját is kiválaszthatjuk. Minél puhább, jól formázható papírt vegyünk.

Alaprecept: marcipános szaloncukor

Hozzávalók 100-120 darab szaloncukorhoz:
■ 40 dkg őrölt mandula
■ 50 dkg porcukor
■ 1,5 dl víz
■ 30 dkg étcsokoládé

1. A vízből és 10 dkg porcukorból sűrű szirupot főzünk. Addig forraljuk, amíg a felére be nem sűrűsödik.
2. Az őrölt mandulát összekeverjük a maradék porcukorral.
3. Hozzáöntjük a cukorszirupot.
4. Összegyúrjuk a marcipánmasszát. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 3 cm széles rudakat formálunk a masszából, 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk.
5. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét.
6. A csokoládéban egyesével megolvasztjuk a szaloncukrokat, és sütőpapírra tesszük őket (erről könnyen le tudjuk majd szedni a visszaszilárdult csokoládét), és hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládé visszadermed.
7. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-s darabokat vágunk, a kész szaloncukrokat becsomagoljuk.

Marcipános, aszalt szilvás szaloncukor

Hozzávalók 100-120 darab szaloncukorhoz:
■ 40 dkg őrölt mandula
■ 40 dkg porcukor
■ 10 dkg puha, magozott aszalt szilva
■ 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
■ 30 dkg étcsokoládé

Az aszalt szilvát egészen apró darabokra vágjuk. Az őrölt mandulát összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal. Elkeverjük benne az aszalt szilvát, és adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet (elsőre ne többet!). Összegyúrjuk a marcipánmasszát, hogy összeálljon. Ha szükséges, nagyon apránként keverjünk még hozzá vizet. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 3 cm széles rudakat formálunk a masszából, és 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Egyesével megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve hűtőszekrénybe tesszük, amíg a csokoládé megdermed. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-s darabokat vágunk, ezekbe csomagoljuk a kész szaloncukrokat.

Mogyorós-kávés szaloncukor

Hozzávalók 100 darab szaloncukorhoz:
■ 40 dkg őrölt mogyoró
■ 10 dkg porcukor
■ 80 ml presszókávé
■ 20+25 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
■ 5 dkg vaj

A mogyorót szárazon enyhén megpirítjuk egy teflonserpenyőben. 20 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztunk, hozzáadjuk a vajat, a kávét és a cukrot. Elkeverjük a mogyoróval, összegyúrjuk, majd kb. 100 db szaloncukrot formázunk a masszából. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a maradék csokoládét, megforgatjuk benne a szaloncukrokat, sütőpapírra helyezzük, majd hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé visszaszilárdul. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-s darabokat vágunk, és becsomagoljuk a kész szaloncukrokat.

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók 100-120 darab szaloncukorhoz:
■ 20 dkg őrölt mandula
■ 20 dkg darált dió
■ 40 dkg porcukor
■ 1 narancs
■ 30 dkg étcsokoládé

A narancs héját lereszeljük, fél narancs levét kifacsarjuk. Az őrölt mandulát összekeverjük a dióval, a porcukorral és a narancs héjával. Adunk hozzá 1-2 evőkanál narancslevet (elsőre ne többet!).
A marcipánmasszát összegyúrjuk, ha szükséges, adunk hozzá még egy kevés narancslevet. Fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 3 cm széles rudakat formálunk a masszából, és 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle.

Úgy sodorjuk meg, hogy klasszikus szaloncukorformát kapjunk. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Egyesével megforgatjuk benne a szaloncukrokat, és sütőpapírra helyezve a hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládé visszadermed. Vékony csomagolópapírból 10×10 cm-es darabokat vágunk, és becsomagoljuk a kész szaloncukrokat.

Fotó: archív