Konyha

Ínyenc karácsony: Marcipános keksz-szivarka – Recept

A családi karácsonyhoz természetes, hogy elővesszük a legelegánsabb étkészletet és a legkülönlegesebb recepteket. Ezzel a mennyei fogással pedig biztosan sikert aratunk.

Marcipános keksz-szivarka

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:
• 25 dkg liszt
• 15 dkg vaj vagy margarin
• 1 evőkanál porcukor
• 1 tojás
• egy csipet só
• 20 dkg natúr marcipánmassza
• 15 dkg kandírozott narancshéj vagy
1 dl narancslekvár
• 10 dkg kekszmorzsa
• 3-4 dkg étcsokoládé

1. A porcukorral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást. Gyorsan összedolgozzuk, és 25-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. A töltelékhez felaprítjuk a kandírozott narancshéjat, összedolgozzuk a kekszmorzsával és a marcipánmasszával. Ha túl száraz vagy túl ragacsos a töltelék, kevés narancs­levet vagy morzsát adagolunk hozzá.
3. A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett felületen 3-4 mm vékony, 8-9 cm széles, hosszú téglalapokká nyújtjuk. A marcipános masszából rudakat sodrunk, a tésztalapok egyik szélére helyezzük, majd feltekerjük őket. Kis darabkákra vágjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket.
4. Ha a rudacskák kihűltek, olvasztott csokoládéval megcsurgatjuk őket. Ehhez az apróra tört csokoládét nejlon nyomózsákba tesszük, mikróban kb. 3×30 másodperc alatt megolvasztjuk, közben kivesszük, és kicsit átnyomkodjuk. A nyomózsák végére kis lyukat vágunk, így díszítjük a kekszeket.

Fotó: Vrábel Kriszta