Évezredes étel
A lencsét évezredek óta termesztik, ugyanolyan ősi haszonnövény, mint az árpa vagy a búza. Indiában, a Dhal Bat nevű mindennapi fogásban rizzsel főzik össze, mert így a legtáplálóbb: aminosavaik jól kiegészítik egymást. A lencsét érdemes beáztatni, hogy kevesebbet kelljen főzni, de nem kell egész éjszakán át vízben maradnia, mint pl. a babnak. Főzni sem kell 40-50 percnél tovább, mert püré lesz belőle. Ha forró vízbe szórva kezdjük el a főzését, könnyebben emészthető ételt kapunk.
Lencsefűszerek
A magyar lencsefőzelékbe mindig teszünk babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát, borsot, savanyítani pedig mustárral, ecettel, citrommal, de akár még tárkonnyal is lehet. A vörös lencséhez jól illenek az egzotikusabb ízek: a curry vagy a római kömény.
Lencsés sertésraguleves
Hozzávalók:
■ 40 dkg sertéskaraj
■ 20 dkg áztatott lencse (leszűrve)
■ 6 dkg húsos füstölt szalonna
■ fél dl olaj
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 2 sárgarépa
Forró olajban pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt szalonnát, majd szórjuk rá a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, és rövid ideig süssük tovább. Ezután tegyük bele a kockákra darabolt sertéskarajt, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, és annyi vizet öntsünk alá, hogy éppen ellepje. Sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezzük. Amikor felforrt, közepes tűzön főzzük félpuhára, majd szórjuk bele a beáztatott lencsét, és ismét öntsünk rá vizet, hogy háromujjnyira ellepje. Ha a levesben minden megpuhult, sűrítsük tejfölös habarással, szórjuk meg petrezselyemmel, és szükség szerint sózzuk, borsozzuk meg. Amint felforrt, vegyük le a tűzről, és forrón tálaljuk.
Csülök lencseraguval
Hozzávalók:
■ 2 főtt füstölt csülök
■ liszt a beleforgatáshoz
■ 50 dkg lencse
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 3 evőkanál liszt
■ 1 dl olaj
■ 3 evőkanál tejföl
■ 2 babérlevél
■ 1 evőkanál mustár
■ 1 evőkanál cukor
■ ecet ízlés szerint
■ pirospaprika, só
A csülköket szeleteljük fel, majd lisztbe forgatva, kevés olajban mindkét oldalukat süssük meg. Alaposan válogassuk át a lencsét, és többször váltott vízben mossuk tisztára. Hagyjuk ázni az utolsó vízben 3-4 óráig. Főzés előtt még egyszer mossuk le, és hideg vízben tegyük fel főni. Forraljuk fel, sózzuk meg, tegyünk bele babérlevelet, és fedő alatt főzzük puhára. Közben csináljunk kevés cukorral megpirított barna rántást. Ha a lencse megpuhult, ezzel rántsuk be a ragut. Keverjünk hozzá tejfölt, és ha kell, sózzuk utána. Kevés mustárral, cukorral, ecettel ízesítsük, és jól forraljuk át. Akkor jó, ha a felhasznált fűszerektől kissé pikáns.
Színpompa
A nálunk ismert „hagyományos” lencsén kívül egyre népszerűbb a gyorsan puhuló és köretként nagyon látványos
• vörös lencse, amely narancssárga társával együtt az ázsiai konyháknak is főszereplője.
• A Le Puy vidékén termő francia zöld lencse az első zöldség, amely megkapta az eredetvédettséget igazoló besorolást. Tápláló, borsos aromájú, héja lágyabb, gyorsan puhul, és könnyen emészthető.
• A fekete lencse Dél-Amerikából származik, a kaviárra utalva olykor beluga lencsének is nevezik. Gyorsan puhul, halak és szárnyasok mellé kitűnő köret, köménnyel és szerecsendióval érdemes ízesíteni.
Lencsesaláta tejfölös öntettel
Hozzávalók:
■ 60 dkg zöldséglevesben főtt, leszűrt vagy konzervlencse
■ 2 főtt sárgarépa
■ 2 főtt fehérrépa
■ fél póréhagyma
■ 1-1 zöld és sárga kaliforniai paprika
■ fél dl olaj
■ őrölt bors, só
■ 3 dl tejföl
■ 1 dl olívaolaj
■ 1 csokor petrezselyem
■ 3 szál zsályalevél
■ 2 gerezd fokhagyma
A répákat és a paprikákat vágjuk kockákra, és karikázzuk fel a pórét. Forró olajban süssük meg, közben sózzuk és borsozzuk is meg. Az öntethez a tejfölt keverjük simára az olívaolajjal, majd fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, zsályával és zúzott fokhagymával, végül tegyük a hűtőbe.
A sült zöldségeket forgassuk össze a főtt és kihűtött lencsével, és ezt is jól hűtsük le. A lencsesalátát tegyük tányérra, és locsoljuk meg a tejfölös dresszinggel.
Kelkáposztába tekert sertéskaraj
Hozzávalók:
■ 12 nagy kelkáposztalevél
■ 12 szelet sertéskaraj
■ őrölt bors, só
■ 10 dkg húsos füstölt szalonna
■ 1 fej vöröshagyma
■ 60 dkg zöldséglevesben főtt leszűrt lencse
■ 1 csokor petrezselyem
■ 3 szál zellerlevél
■ fél dl olaj
■ 5 dl tejföl
A megmosott kelkáposztaleveleket forrázzuk le forrásban lévő vízzel, majd vágjuk le a vastag levélerezetét. A karajszeleteket kissé klopfoljuk ki, és sózzuk, borsozzuk. Az apró kockákra vágott szalonnát kevés olajban süssük ropogósra, majd szórjuk bele a felaprított hagymát, és süssük tovább. Tegyük rá a főtt lencsét, majd fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel és zellerlevéllel. A kellevelekre fektessünk egy-egy szelet karajt, egyenletesen osszuk el rajtuk a lencsetölteléket, és a két végüket felhajtva, szorosan tekerjük fel. Helyezzük kiolajozott tepsibe, locsoljuk meg a sóval, borssal ízesített tejföllel, és 190 fokos sütőben süssük pirosra. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel, és forrón kínáljuk.
fotó: pexels