Konyha

Főzzünk jókat olcsón savanyú káposztából: 3 kiadós és egyszerű recept

A savanyú káposzta az egyik legjobb alapanyag, ha olcsón akarunk sok embert jóllakatni. Ráadásul az egyik legfinomabb is!

Krumplis-káposztás egytál

Hozzávalók:
60 dkg krumpli
50 dkg savanyú káposzta
1 szál paprikás kolbász
15 dkg füstölt szalonna

A megpucolt burgonyát káposztareszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a káposztával. A kolbászt felkarikázzuk. Tűzálló tálba rétegezzük a krumplis-káposztás keveréket a kolbásszal.
Öntünk rá 1 dl vizet, majd a tetejét szalonnacsíkokkal beborítjuk. Lefedjük az edényt fóliával (vagy a legjobb, ha római tálban sütjük, és ennek a fede-lét használjuk), és 220 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínáljuk.

Rakott káposzta

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg savanyú káposzta
25 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 evőkanál majoránna
1 teáskanál pirospaprika
3 evőkanál zsír
2 dl tejföl

A rizst sós vízben megfőzzük. A vöröshagymákat felkockázzuk, a zsíron megfonnyasztjuk, az egyik felén 5-8 percig dinszteljük a durvára vágott káposztát. A másik feléhez adjuk a húst, lepirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd pár perc párolás után felöntjük kevés vízzel, hozzáadjuk az aprított fokhagymát. A ragut 1 órán át főzzük, sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük a rizzsel. Tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg káposztát, rizses húst, újra káposztát, míg az alapanyagok elfogynak. A tetején káposzta legyen, ezt megkenjük tejföllel, és 220 fokos sütőben 35 percig sütjük, amíg a tejföl pirulni kezd.

Csicseriborsós káposztaleves

Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó
30 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna
só, bors
1 mokkáskanál köménymag
1 csapott teáskanál pirospaprika
2 babérlevél
5 dkg árpagyöngy
a tálaláshoz tejföl

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap leöntjük a vizet róla. Megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a csicseriborsót, ízesítőnek a babért, a köményt és a fűszerpaprikát, felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel. Lefedve 1,5-2 órán át főzzük. Hozzáadjuk az összevágott káposztát (ha kell, öntünk még rá vizet), 20-30 percig főzzük vele, majd az árpagyöngyöt is beletesszük.
Sózzuk, borsozzuk. További 30 percig főzzük, tejföllel tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta