Vörösboros vaddisznóragu
HOZZÁVALÓK:
fél dl olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg vaddisznócomb
só, frissen őrölt bors
1 kiskanál durvára tört
borókabogyó
2-3 csilipaprika
1,5 dl száraz vörösbor
a körethez:
70 dkg apró burgonya
Egy serpenyőben a forró olajon az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát egy kicsit megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a 2×2 centiméteres kockákra darabolt vaddisznócombot, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezután félig felengedjük vízzel, és ha felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, durvára tört borókabogyóval ízesítjük, és lefedve, lassú tűzön félpuhára pároljuk. Közben, ha kell, a levét még egy kevés vízzel pótoljuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt csilipaprikát, meglocsoljuk a száraz vörösborral, kóstolás után kevés sóval, borssal utóízesítjük, és lefedve készre pároljuk. Tálaláskor a vaddisznóragut forrón, a főtt parázsburgonyával együtt ízlésesen tányérra szedjük, és azonnal kínáljuk.
Pepperonis bélszínérmék
HOZZÁVALÓK:
4 szelet 18 dkg-os bélszínérme
só, durvára tört fekete bors
4 kiskanál mustár
1 ecetes pepperoni
1 dl olaj
a körethez:
30 dkg vörös bab
2 babérlevél, 4 dkg vaj
2 szál zöldhagyma
frissen őrölt bors, só
1 csokor petrezselyem
A bélszínérméket sóval, borssal fűszerezzük, bekenjük a mustárral, és megszórjuk a lecsepegtetett, apróra vagdalt pepperonival. Meglocsoljuk olajjal, és lefóliázva egy éjszakára hűtőbe tesszük. A körethez az előző este beáztatott szárazbabot sós, babérleveles vízben puhára főzzük, leszűrjük. A forró vajon megfuttatjuk a szeletelt zöldhagymát, hozzáadjuk a babot, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, és magas tűzön, rázogatva összepirítjuk. Közben a pácolt bélszínt forró serpenyőben, a saját pácoló-
olajában megsütjük, úgy, hogy a közepe rózsaszín maradjon. Ha a bélszínérmék elkészültek, a pirított babbal tálaljuk.
Indiai marhacurry
HOZZÁVALÓK:
4 dkg vaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt édeskömény
1 mokkáskanál kurkumapor
2-3 szárított csilipaprika
60 dkg marhacomb
1 csokor korianderzöld, só
a lepénykenyérhez:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kiskanál só
A forró vajon a vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt édesköményt, a kurkumaport, a durvára tört csilipaprikát, és közepes tűzön összepirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhacombot, és fehéredésig sütjük. Félig felöntjük vízzel, és lefedve puhára pároljuk, közben kevés vízzel felöntjük. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a durvára vagdalt korianderrel, és ha besűrűsödött a szaftja, forrón tálaljuk. A lepénykenyérhez a lisztet, sót annyi hideg vízzel dolgozzuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, majd letakarva 20 percig pihentetjük. Kisebb darabokat szaggatunk belőle, és forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat pirosra sütjük.
fotó: archív