Konyha

Lencse és sonka: 3 kiadós recept képpel ebédre és vacsorára

Nem csak szilveszterkor és újév napján érdemes lencsét enni, ugyanis egy olyan olcsó és tápláló alapanyag, ami tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Érdemes lenne minél többször főzni a családnak.

Lencsesaláta és göngyölt csirke

Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé
40 dkg konzerv lencse
20 dkg sárgarépa
10 dkg füstölt hús
1 evőkanál méz
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál csilikrém
1 teáskanál fehérborecet
só, frissen őrölt bors
napraforgóolaj

A lencsét átöblítjük, lecsepegtetjük. A megpucolt répát káposztareszelőn lereszeljük. Összevegyítjük a lencsével. Az olívaolajba beletesszük a mézet, a csilikrémet, a borecetet, a lencsére öntjük, megsózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és elkeverjük. Elkészíthetjük korábban is, hogy összeérjenek az ízek. A csirkemelldarabokat úgy vágjuk be, hogy töltéshez kiteríthessük. Megsózzuk, megborsozzuk, a szeletekre vékonyra vágott füstölt húst helyezünk. Felgöngyöljük a szeleteket, és fogpiszkálóval megtűzzük. Felmelegített serpenyőben, kevés olajon körbesütjük a húsokat, majd 220 fokra előmelegített sütőben további 15 percig sütjük. A salátával tálaljuk.

Paradicsomos lencseleves

Hozzávalók:
40 dkg apró szemű konzerv lencse
30 dkg sárgarépa
20 dkg füstölt hús
3 dl paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj

Egy fazékban olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott hagymát. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott füstölt húst, és tovább sütjük a hagymával együtt. Beletesszük az apróra kockázott répát, 5 percig pároljuk, megsózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd felöntjük 8 dl vízzel. Beleszórjuk a kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, és addig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul. Beletesszük az átöblített, lecsöpögtetett lencsét, és felforraljuk vele a levest.

Lencsés batyu

Hozzávalók 20 batyuhoz:
50 dkg leveles tészta
40 dkg apró szemű konzerv lencse
20 dkg sárgarépa
10 dkg füstölt hús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál curry fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 felvert tojás

Az apróra kockázott hagymát egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott füstölt húst, és az apróra kockázott répát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a curryfűszert. Lefedjük, és addig pároljuk, amíg a répa megpuhul. Hozzáad-
juk a lencsét, az aprított fokhagymát, és átforraljuk a ragut. A leveles tésztát lisztezett felületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk. 15×7 cm-s téglalapokat vágunk belőle, egy-egy téglalapra egy kupac tölteléket helyezünk, majd befedjük egy üres téglalappal. A széleket összenyomkodjuk, a batyukat megkenjük a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: archív