Lencsesaláta és göngyölt csirke
Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé
40 dkg konzerv lencse
20 dkg sárgarépa
10 dkg füstölt hús
1 evőkanál méz
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál csilikrém
1 teáskanál fehérborecet
só, frissen őrölt bors
napraforgóolaj
A lencsét átöblítjük, lecsepegtetjük. A megpucolt répát káposztareszelőn lereszeljük. Összevegyítjük a lencsével. Az olívaolajba beletesszük a mézet, a csilikrémet, a borecetet, a lencsére öntjük, megsózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és elkeverjük. Elkészíthetjük korábban is, hogy összeérjenek az ízek. A csirkemelldarabokat úgy vágjuk be, hogy töltéshez kiteríthessük. Megsózzuk, megborsozzuk, a szeletekre vékonyra vágott füstölt húst helyezünk. Felgöngyöljük a szeleteket, és fogpiszkálóval megtűzzük. Felmelegített serpenyőben, kevés olajon körbesütjük a húsokat, majd 220 fokra előmelegített sütőben további 15 percig sütjük. A salátával tálaljuk.
Paradicsomos lencseleves
Hozzávalók:
40 dkg apró szemű konzerv lencse
30 dkg sárgarépa
20 dkg füstölt hús
3 dl paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
só, frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
Egy fazékban olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott hagymát. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott füstölt húst, és tovább sütjük a hagymával együtt. Beletesszük az apróra kockázott répát, 5 percig pároljuk, megsózzuk, borsozzuk, hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd felöntjük 8 dl vízzel. Beleszórjuk a kakukkfüvet, az aprított fokhagymát, és addig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul. Beletesszük az átöblített, lecsöpögtetett lencsét, és felforraljuk vele a levest.
Lencsés batyu
Hozzávalók 20 batyuhoz:
50 dkg leveles tészta
40 dkg apró szemű konzerv lencse
20 dkg sárgarépa
10 dkg füstölt hús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál curry fűszerkeverék
3 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 felvert tojás
Az apróra kockázott hagymát egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott füstölt húst, és az apróra kockázott répát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a curryfűszert. Lefedjük, és addig pároljuk, amíg a répa megpuhul. Hozzáad-
juk a lencsét, az aprított fokhagymát, és átforraljuk a ragut. A leveles tésztát lisztezett felületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk. 15×7 cm-s téglalapokat vágunk belőle, egy-egy téglalapra egy kupac tölteléket helyezünk, majd befedjük egy üres téglalappal. A széleket összenyomkodjuk, a batyukat megkenjük a felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív