Zöldséges-tojásos kocsonya
Hozzávalók:
✔ 1 kg bőrös csülök
✔ 2 disznóköröm
✔ 1 disznófül
✔ 1 farok
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 6 gerezd fokhagyma
✔ 2 nagy sárgarépa
✔ 1 nagy fehérrépa
✔ 3 főtt tojás
✔ 1 nagy fej lila hagyma
✔ só, frissen őrölt bors
A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület, farkat (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk) kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát, és 2 órán át főzzük, közben megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, és a hússal együtt feldaraboljuk. A lila hagymát csíkokra vágjuk, a tojásokat meghámozzuk, és a kínálótányér méretétől függően felezzük vagy negyedeljük. A zöldségeket felkarikázzuk. A húst 8 mélytányérba merjük, elosztjuk bennük a zöldségeket, a szeletelt hagymát és a tojást, rászedjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Halkocsonya
Hozzávalók:
✔ 3-4 halfej
✔ 3-4 halfarok
✔ 6 szelet ponty
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 sárgarépa
✔ 1 fehérrépa
✔ 1 kis fej zeller
✔ 2 babérlevél
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 1 citrom
✔ só, frissen őrölt bors
2,5 liter vízbe feltesszük főni a pucolt zöldségeket, a petrezselymet a megmosott halfarokkal és a fejekkel együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, és 30 percig főzzük. Hozzáadjuk a halszeleteket, és gyöngyözve, forralva további 15 percig főzzük. Óvatosan, hogy ne törjenek, mélytányérokba szedjük a halszeleteket, köréjük rakunk pár karika répát, egy-egy szelet citromot, majd leszűrve rámerjük a hallevet. Hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Füstölt húsos kocsonya
Hozzávalók:
✔ 1 kg bőrös csülök
✔ 30 dkg füstölt hús
✔ 2 disznóköröm
✔ 1 disznófül
✔ 1 farok
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 6 gerezd fokhagyma
✔ 2 nagy sárgarépa
✔ 1 nagy fehérrépa
✔ 3 főtt tojás
✔ 1 nagy fej lila hagyma
✔ só, frissen őrölt bors
A csülköt, a füstölt húst a feldarabolt körmöket, a fület, farkat (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk) kuktába tesszük. Felöntjük 2,5 liter vízzel, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a fokhagymákat és a felezett vöröshagymát, majd 2 órán át főzzük. Sózni nem szükséges, csak borsozzuk. Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, és puhára főzzük a húsokat. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, a hússal és a füstölt hússal együtt feldaraboljuk. A húsokat 8 mélytányérban elosztjuk, rájuk merjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
■ 700 kcal/adag
Kocsonya aprított hússal
Hozzávalók:
✔ 1 kg bőrös csülök
✔ 2 disznóköröm
✔ 1 disznófül
✔ 1 farok
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 6 gerezd fokhagyma
✔ 2 nagy sárgarépa
✔ 1 nagy fehérrépa
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 1 nagy fej lila hagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ citromlé
A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület, farkat (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk) kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát, és 2 órán keresztül főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk. Beletesszük a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk,
a hússal együtt egészen kicsire aprítjuk vagy ledaráljuk. A lila hagymát apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Összekeverjük az aprított hússal, bőven fűszerezzük borssal, sóval, pár csepp citromlével. Az aprított húst 6 darab 1 decis formába (pl. szufléforma) szedjük, 3-3 evőkanál kocsonyalevet merünk rájuk, és kihűtjük. A kocsonyásodott húst kiborítjuk a formából, 6 mélytányér közepébe helyezzük, rámerjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.
Fotó: Vrábel Kriszta