Konyha

TOP3 recept: eljött a mennyei kocsonyák szezonja, nem csak sertésből készülhet

Sokan csak azért várják a hűvös időt, hogy végre lehessen kocsonyát készíteni. Nekik van igazuk! Elő a nagylábosokkal és már rotyoghat is az aranyló húsleves!

Marhakocsonya

Hozzávalók 8 tányérhoz:
2 kg kocsonyahús (bőr, köröm, fül, farok, vegyesen)
1 kg marhahús (pl. nyak, lábszár)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, 1 teáskanál szemes bors
40 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
20 dkg zellergumó

A megtisztított, feldarabolt húsokat a darabolt marhahússal együtt fazékba tesszük, felöntjük 3,5 liter vízzel, hozzáadjuk egészben a pucolt vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál sót, szemes borsot. Takaréklángon, éppen csak gyöngyözve 3,5-4 óra alatt készre főzzük. Az utolsó 30 percben adjuk hozzá a hámozott, darabolt sárgarépát, fehérrépát, zellergumót. A húst, répákat kivesszük a léből, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük vagy daraboljuk a marhahúst, és tányérokba vagy műanyag tálkákba szétosztjuk
a zöldségekkel együtt. 2 gerezd zúzott fokhagymát tegyünk szűrő-kanálba, ezen szűrjük át a levest
a tányérokba. Kocsonyásodásig hidegre tesszük.
800 kcal/tányér

Zöldségaszpik tojással

Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg sárgarépa
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
10 dkg fehérrépa
2 liter zöldséglé
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
20 dkg karfiol
2 főtt tojás
1 kis csokor petrezselyem
12 g étkezési zselatin

A megtisztított, apróra kockázott zöldségeket (a karfiol kivételével) fazékba tesszük, felöntjük 2 liter zöldséglével, hozzáadjuk a megpucolt, felezett vöröshagymát, a fokhagymákat, 1 evőkanál sót, a frissen őrölt borsot. Takaréklángon, éppen csak gyöngyözve 30 percig főzzük a zöldségeket, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt, és 5 percig vele főzzük. Átszűrjük a levest, a zöldségeket a negyedelt tojásokkal, petrezselyemmel együtt egyenletesen szétosztjuk 4 kis tálkában. A forró levesben fokozatosan elkeverjük a zselatint. Felforraljuk, forrástól számítva 1-2 percig főzzük, majd a zöldségekre merjük. Kocsonyásodásig hidegre tesszük.

Füstölt húsos kocsonya

Hozzávalók 8 tányérhoz:
2 kg kocsonyahús (csülök,
bőr köröm, fül, farok, vegyesen)
50 dkg csontozott füstölt hús (oldalas, csülök)
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma

1 teáskanál szemes bors
3 liter víz
15-20 dkg sárgarépa

A megtisztított, feldarabolt húsokat a darabolt füstölt hússal együtt fazékba tesszük, felöntjük 3 liter vízzel, hozzáadjuk egészben a pucolt vöröshagymát, 6-7 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál sót, szemes borsot. Takaréklángon, éppen csak gyöngyözve 4 óra alatt készre főzzük. Az utolsó 30 percben beletesszük a hámozott, nagyobb darabokra vágott sárgarépát. A húsokat, répákat kivesszük a léből, hagyjuk hűlni, majd kicsontozzuk, feldaraboljuk, a füstölt húst szeleteljük, a répákat kockázzuk, és szétosztjuk tányérokba vagy műanyag tálkákba. 2 gerezd zúzott fokhagymát szűrőkanálba teszünk, ezen szűrjük át a levest a tányérokba. Kocsonyásodásig hidegre tesszük.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete