Konyha

Pikánsan tökéletes: Szilvás-vörösboros marhapörkölt burgonyás tésztával – Recept

A pörkölt a magyar konyha alapreceptje. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne néha variálni és valami újat kipróbálni.

Szilvás-vörösboros marhapörkölt burgonyás tésztával

Hozzávalók 6 személyre:
• 60 dkg marhahús (lábszár)
• 15 dkg magozott aszalt szilva
• 5-6 szem friss szilva
• 3 dl száraz vörösbor
• 3 szem paradicsom
• 3 dl paradicsompüré
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 dkg szalonna
• 2 db babérlevél
• 2 ág friss rozmaring
• 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
• egy csipet őrölt fahéj
• 8-10 szem borókabogyó
A körethez:
• 25 dkg fodros nagykocka
• 50 dkg burgonya
• 1 nagy fej vöröshagyma
• olaj
• só, frissen őrölt bors

1. A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, a finomra aprított hagymát a rozmaringgal együtt megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst, és körbepirítjuk. A finomra reszelt répákat is hozzátesszük, és ezzel együtt is dinszteljük néhány percig.
2. Felöntjük a borral, beletesszük a darabolt paradicsomokat, a zúzott fokhagymát és a borókabogyót. Lefedve, lassú tűzön kb. 1,5 óráig főzzük a húst. Ha szükséges, kevés vizet pótolunk hozzá, közben sózzuk, borsozzuk.
3. Hozzákeverjük a paradicsompürét, a darabolt szilvát, az aszalt szilvát, a kakaóport és a fahéjat. Kb. 1 óra alatt teljesen puhára főzzük a húst. Ha szükséges, ismét megsózzuk, megborsozzuk.
4. A körethez a meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vöröshagymát felkockázzuk, egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon puhára dinszteljük. Hozzákeverjük a burgonyát, és a sós vízben készre főzött, lecsöpögtetett tésztát. A keveréket átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd a pörkölttel tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete