Konyha

Jobb, mint az eredeti: Sertéspörkölt lecsókrémmel és pirított tarhonyával – Recept

A prököltet méltán nevezhetjük a magyar konyha egyik alapfogásának. Kísérletezzünk vele bátran, hiszen megannyi, különböző fűszerezésű variációja teheti változatossá az étkezéseinket.

Sertéspörkölt lecsókrémmel és pirított tarhonyával

Hozzávalók 6 személyre:
• 60 dkg sertéscomb
• 6 db lecsópaprika
• 2 db kápia paprika
• 4-5 szem paradicsom
• 1 nagy vagy 2 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál őrölt piros paprika
• 10 dkg füstölt szalonna
• olaj
A körethez:
• 25 dkg tarhonya
• 1 fej vöröshagyma
• só
• olaj

1. A kicsire felkockázott szalonnát az aprított vöröshagymával együtt zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az őrölt piros paprikát, a zúzott fokhagymát.
2. A pirított hagymát elfelezzük, az egyik felét átszedjük egy másik lábosba, és ehhez adjuk a kockára vágott sertéshúst. Körbepirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedve főzzük, amíg elkészítjük a lecsót.
3. A másik adag dinsztelt hagymához hozzáadjuk a felkarikázott paprikákat és a feldarabolt paradicsomot. Aláöntünk 1 dl vizet, sóval és borssal ízesítjük, majd az edényt lefedve megfőzzük a lecsót. Ha elkészült (kb. 30 perc alatt), botmixerrel teljesen simára turmixoljuk. A szaftjával együtt hozzákeverjük a kész sertéspörköltet. Lefedjük a lábost, és tovább főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
4. A körethez a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon. Hozzákeverjük a tarhonyát, és a zsiradékon lepirítjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, és puhára főzzük a tarhonyát.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete