Puha piskótáról álmodik, ami a sütőből való kivétel után is megtartja lenyűgöző formáját? Vagy már saját bőrén tapasztalta, hogy ez a finom sütemény hajlamos összeesni? Ha igen, akkor ez a cikk csak önnek szól! Fedezze fel a titkos összetevőt, amelytől a piskótája mindig tökéletes lesz.
A tökéletes piskóta számtalan cukrászsütemény alapja – a tortáktól kezdve a roládokon át a finom krémes desszertekig. Sajnos az elkészítése nem mindig megy a terv szerint. Hányszor látta már, hogy egy sütemény gyönyörűen megemelkedik a sütőben, majd amikor kiveszi, összeesik? Szerencsére van egy egyszerű trükk, amellyel tökéletesen formás és puha piskótát kaphat.
A siker kulcsa egy olyan hozzávaló, ami valószínűleg van a konyhában – az ecet. Ne aggódjon, az íze nem lesz észrevehető, az eredmény pedig biztosan elragadó lesz.
Miért esik össze a piskóta?
Mielőtt eláruljuk ezt a varázslatos összetevőt, érdemes megérteni, miért esik egyáltalán össze a piskóta. Ez a jelenség elsősorban a sütési folyamathoz kapcsolódik. Sütés közben a piskóta szerkezetében rekedt levegő kitágul, és ettől a piskóta megemelkedik. A sütőből való kivételt követően, ahogy a sütemény hűlni kezd, a levegő kiszökik, és a piskóta veszít térfogatából.
Ecet – szokatlan adalék a süteményhez
Most pedig térjünk rá a lényegre. Egy olyan összetevő, amely jelentősen javíthatja a piskóta szerkezetét és megakadályozhatja, hogy megereszkedjen….. az ecet! Furcsán hangzik? És mégis működik! A tojássárgájához adott ecet reakcióba lép a (sütőporban található) szódabikarbónával, és szén-dioxid-buborékok képződését okozza. Ezáltal a piskóta habosabbá és könnyebbé válik.
A tökéletes piskóta receptje
Hozzávalók:
- 4 tojás (szobahőmérsékleten),
- 1 csésze cukor,
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt,
- 1/2 csésze burgonyaliszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál ecet.
Elkészítés
- Minden összetevőnek szobahőmérsékletűnek kell lennie. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, fokozatosan adagolva a cukrot.
- A tojássárgáját alaposan keverjük össze az ecettel.
- Óvatosan keverjük össze a tojásfehérjehabot a sárgájával. Ezután adjuk hozzá az átszitált liszteket és a sütőport, spatulával óvatosan keverjük össze.
- A tésztát helyezzük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig.
- Sütés után hagyjuk a piskótát a formában kihűlni.
A piskóta alapreceptet tetszés szerint módosíthatja. Adjon hozzá citrom- vagy narancshéjat, kakaót vagy akár gyümölcsöt. A piskótát olaj vagy joghurt hozzáadásával is elkészítheti.
Fotó: pexels