Konyha

Így készül az eredeti szegedi halászlé: nem csak ünnepekkor remek fogás

A halászlé készítése általában karácsonykor jut eszünkbe, pedig az év többi napján is tökéletes fogás! Hamar elkészül, még ha passzírozni is kell.

Hozzávalók

  • 1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal: keszeg, kárász)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb tv paprika
  • 1 kis szem paradicsom
  • 5 dkg pirospaprika
  • 3 db Knorr halászlékocka
  • só, bors
  • 50 dkg pontyfilé vagy patkó

Elkészítés

  1. A pontyszeleteket sózzuk le.
  2. A tisztított halaprólékot tegyük lábosba, adjuk hozzá a negyedelt hagymákat, a felkarikázott tv paprikát, a paradicsomot, a pirospaprikát.
  3. Öntsük fel 1,5 vízzel, 1 teáskanál sóval ízesítsük, ízlés szerint egész borssal fűszerezzük, főzzük kb. 50 percig, amíg a hagymák szinte már szétfőnek.
  4. Passzírozzuk át a halászlevet, ha túl sűrű, öntsünk bele még egy kevés vizet.
  5. Tegyük vissza a lábasba az alaplevet, forraljuk fel, és tegyük bele a Knorr halászlékockákat. Mérsékelt hőfokon, kevergetve addig főzzük a levet, amíg a kockák feloldódnak.
  6. Tegyük bele a lesózott pontyszeleteket, és takarékon forralva főzzük készre a halászlét 5-6 perc alatt. Kóstolás után szükség szerint sózzuk.

Egy extra recept

Halászlé hallal töltött tortellinivel

Hozzávalók:
• 4 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 db tv-paprika
• 2 szem paradicsom
• 1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal)
• 20 dkg pontyfilé vagy harcsafilé
• só, bors
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db szikkadt zsemle
a tésztához:
• 10 dkg durumliszt
• 1 db tojás
• 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

1. Lecsós alapot készítünk: 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon puhára dinsztelünk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, átfuttatjuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig főzzük a lecsót, majd beletesszük a megtisztított halaprólékot. Kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, felezve hozzáadjuk a többi hagymát, és 1 órán át főzzük. A haldarabokat kivesszük a levesből, és átpasszírozzuk a halászléalapot.

2. A halfilét sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, tálba tesszük, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a beáztatott, kifacsart zsemlét, és összegyúrjuk a masszát.

3. A tésztához a durumlisztet elkeverjük a sóval, hoz­záadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Ha nagyon ke­mény, kevés vizet öntünk hozzá. Kettéosztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kis kupacokban rátesszük a halas tölteléket, majd ráterítjük a másik, szintén vékonyra nyújtott tésztalapot. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztalapokat, majd derelyevágóval kis négyzetekre szétvágjuk. Tálalás előtt a forró levesben 2-3 perc alatt kifőzzük a friss tésztát.

Fotó: Pexels, Vrábel Kriszta

Címkék: