Hozzávalók
- 1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal: keszeg, kárász)
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kisebb tv paprika
- 1 kis szem paradicsom
- 5 dkg pirospaprika
- 3 db Knorr halászlékocka
- só, bors
- 50 dkg pontyfilé vagy patkó
Elkészítés
- A pontyszeleteket sózzuk le.
- A tisztított halaprólékot tegyük lábosba, adjuk hozzá a negyedelt hagymákat, a felkarikázott tv paprikát, a paradicsomot, a pirospaprikát.
- Öntsük fel 1,5 vízzel, 1 teáskanál sóval ízesítsük, ízlés szerint egész borssal fűszerezzük, főzzük kb. 50 percig, amíg a hagymák szinte már szétfőnek.
- Passzírozzuk át a halászlevet, ha túl sűrű, öntsünk bele még egy kevés vizet.
- Tegyük vissza a lábasba az alaplevet, forraljuk fel, és tegyük bele a Knorr halászlékockákat. Mérsékelt hőfokon, kevergetve addig főzzük a levet, amíg a kockák feloldódnak.
- Tegyük bele a lesózott pontyszeleteket, és takarékon forralva főzzük készre a halászlét 5-6 perc alatt. Kóstolás után szükség szerint sózzuk.
Egy extra recept
Halászlé hallal töltött tortellinivel
Hozzávalók:
• 4 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 db tv-paprika
• 2 szem paradicsom
• 1 kg halaprólék (vegyesen: farok, fej, apróhal)
• 20 dkg pontyfilé vagy harcsafilé
• só, bors
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db szikkadt zsemle
a tésztához:
• 10 dkg durumliszt
• 1 db tojás
• 1 mokkáskanál só
Elkészítés:
1. Lecsós alapot készítünk: 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon puhára dinsztelünk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, átfuttatjuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig főzzük a lecsót, majd beletesszük a megtisztított halaprólékot. Kicsit lepirítjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, felezve hozzáadjuk a többi hagymát, és 1 órán át főzzük. A haldarabokat kivesszük a levesből, és átpasszírozzuk a halászléalapot.
2. A halfilét sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, tálba tesszük, villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a beáztatott, kifacsart zsemlét, és összegyúrjuk a masszát.
3. A tésztához a durumlisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Ha nagyon kemény, kevés vizet öntünk hozzá. Kettéosztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. Kis kupacokban rátesszük a halas tölteléket, majd ráterítjük a másik, szintén vékonyra nyújtott tésztalapot. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztalapokat, majd derelyevágóval kis négyzetekre szétvágjuk. Tálalás előtt a forró levesben 2-3 perc alatt kifőzzük a friss tésztát.
Fotó: Pexels, Vrábel Kriszta