Megvan a csinos, ép tojásod, szépen, stopperrel pont addig főzöd, ameddig kell, hogy a kellő lágyságú vagy keménységű textúrát kapd, és jéghideg víz alá tolod, ahogy levetted a tűzről, mégis ráragad a héj? Bosszantó, tudjuk, de sokunkkal ez történik tojáspucoláskor. Vajon miért? És van rá megoldás? Van!
Első körben nézzük meg, mi nehezítheti a tojáspucolást:
1.) Ha túl friss a tojás, olyan szorosan illeszkedik a héj, hogy nem jut levegő a tojás és a héj közé, így főzés után is nehezebb lesz megpucolni.
2.) Ha túl hideg vízbe teszed a hűtőhideg tojást a főzés kezdetén, a fehérje megdermed, és a héjhoz tapad. Szobahőmérsékletű vizet használj, és a tojást is hozd szobahőmérsékletűre főzés előtt!
3.) Ha nem dugod rögtön hideg víz alá az elkészült, forró tojást, a héj szintén rátapad majd, és nehezen lesz hámozható.
Az olcsó trükk: szódabikarbóna!
- vegyük ki a tojást a hűtőből, és várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik,
- a víz is legyen szobahőmérsékletű, amiben elindítjuk a főzést,
- szórjunk a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát,
- rázzuk meg a tojást, és rakjuk a vízbe, majd főzzük meg,
- főzés után azonnal tartsuk hideg víz alá, és pucolhatjuk is.
- A kész keménytojást a laposabb végéről kezdjük hámozni, ne a csúcsos végétől! (Előbbi sokkal levegősebb, ezáltal könnyebben hámozható.)
Extra tipp: tojásszőkítés
Állítólag a tyúkok típusától függ, hogy milyen színű a tojás héja, a fehér tyúk fehéret, a sötét, barna tojást tojik. Ha ebben a kérdésben most nem is teszünk igazságot, azt elárulhatjuk, hogyan kell a tojást otthon szőkíteni! Erre például akkor lehet szükség, ha húsvétra tojást festenénk és olyan tojásfestési technikát választunk, ami a fehér héjú tojásokon mutat jól. De gyerekekkel is jó játék lehet kipróbálni.
Árulnak fehér héjú tojásokat is, de beszerezni kissé bonyolultabb, legalábbis gyakrabb, hogy barna héjút kapunk.
Hozzávalók a tojásszőkítéshez:
- vastagabb héjú barna tojás
- ecet (az enyém 10%-os volt), víz
- dörzsi szivacs
Így csináld a tojásszőkítést
A vízből, és az ecetből egy edénybe belemérünk azonos mennyiséget (pl. 2-2 dl). A mennyiség attól függ, hány tojást szeretnél fehéríteni.
A kifújt tojásokat az ecetes vízbe tesszük, majd forrásig melegítjük. Mivel a kifújt tojások úsznak a vízben, ezért egy fakanál segítségével folyamatosan forgassuk őket.
Majd langyosra hűtjük, és dörzsi szivaccsal ledörzsöljük a barnaságot.
A műveletet meg kell ismételni addig, míg elég szép fehér nem lesz a tojás.
Forrásunk volt: nosalty, anapfenyillata
Fotó: gettyimages