Savanyú káposztás nokedli
Hozzávalók
4 adaghoz:
35 dkg finomliszt
15 dkg füstölt, húsos szalonna
30 dkg vecsési savanyú káposzta
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, frissen
őrölt fekete bors
olaj
1. A lisztet elkeverjük a két egész tojással, kevés sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. Kb. 20 percig pihentetjük, és ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet.
2. Amíg a nokedlitészta pihen, serpenyőben, egy kevés olaj hozzáadásával zsírjára sütjük az apró kockákra vágott szalonnát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lecsöpögtetett káposztát is. Lassan, kevergetve dinszteljük, itt-ott lesütjük.
3. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, megsózzuk. A nokedlit adagonként a lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, szűrővel kiszedjük, és elkeverjük a dinsztelt savanyú káposztával.
Fűszervajas harmonikakrumpli tejföllel
Hozzávalók:
1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
10 dkg vaj
2 evőkanál
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított zöldfűszerkeverék (pl. provance-i)
1 teáskanál só
A tálaláshoz:
2 dl tejföl
15 dkg bacon
só, frissen őrölt bors
1. A burgonyák héját megsikáljuk. Éles, vékony pengéjű késsel vékony szeletekben, majdnem teljesen az aljukig bevagdossuk őket, de úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.
2. Sütőlapra helyezzük a krumpliszemeket, megkenjük őket olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük 20 percre sülni. Közben felolvasztjuk a vajat, elkeverjük az aprított fokhagymával, a zöldfűszerrel és a sóval.
3. 20 perc elteltével, mikor a krumplik már annyira puhák, hogy kezdenek kissé szétnyílni, kenőtollal megkenjük őket a vajas keverékkel úgy, hogy a résekbe is jusson belőle. Újabb kb. 20 perc alatt készre sütjük a burgonyát.
4. A bacont felkockázzuk, és serpenyőben zsírjára sütjük. A kész krumplikat megszórjuk a baconnel, sózzuk, borsozzuk, és tejföllel kínáljuk.


Takarékos és gyors vacsorák: 3 egyszerű fogás képpel



Rozmaringos-fokhagymás krumplistészta
Hozzávalók
4 adaghoz:
40 dkg fodros nagykocka
60 dkg apró szemű krumpli
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
1 csokor
rozmaring
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
1. A meghámozott és folyó víz alatt átöblített burgonyát feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben az olívaolajon puhára dinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, és a lecsöpögtetett burgonyát, valamint az apróra vágott rozmaringleveleket. Megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.
2. Először kevergetve átpirítjuk a burgonyát az olajon, majd egy kevés vizet öntve alá puhára dinszteljük. Hozzáöntjük a darabolt paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk, és összeforraljuk.
3. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a krumplis raguval összekeverve tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta