Konyha

Takarékos és gyors vacsorák: 3 egyszerű fogás képpel

Néha nem árt az időnkkel és a konyhapénzzel is spórolni. (Valljuk be, a január anyagilag nem a legkönnyebb hónap...) Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk az asztalra ilyenkor is finom, laktató téli fogásokat.

Savanyú káposztás nokedli

Hozzávalók
4 adaghoz:
35 dkg finomliszt
15 dkg füstölt, húsos szalonna
30 dkg vecsési savanyú káposzta
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, frissen
őrölt fekete bors
olaj

1. A lisztet elkeverjük a két egész tojással, kevés sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. Kb. 20 percig pihentetjük, és ha szükséges, adunk még hozzá egy kevés vizet.

2. Amíg a nokedlitészta pihen, serpenyőben, egy kevés olaj hozzáadásával zsírjára sütjük az apró kockákra vágott szalonnát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lecsöpögtetett káposztát is. Lassan, kevergetve dinszteljük, itt-ott lesütjük.

3. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, megsózzuk. A nokedlit adagonként a lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, szűrővel kiszedjük, és elkeverjük a dinsztelt savanyú káposztával.

Fűszervajas harmonikakrumpli tejföllel

Hozzávalók:
1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
10 dkg vaj
2 evőkanál
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított zöldfűszerkeverék (pl. provance-i)
1 teáskanál só
A tálaláshoz:
2 dl tejföl
15 dkg bacon
só, frissen őrölt bors

1. A burgonyák héját megsikáljuk. Éles, vékony pengéjű késsel vékony szeletekben, majdnem teljesen az aljukig bevagdossuk őket, de úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.

2. Sütőlapra helyezzük a krumpliszemeket, megkenjük őket olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük 20 percre sülni. Közben felolvasztjuk a vajat, elkeverjük az aprított fokhagymával, a zöldfűszerrel és a sóval.

3. 20 perc elteltével, mikor a krumplik már annyira puhák, hogy kezdenek kissé szétnyílni, kenőtollal megkenjük őket a vajas keverékkel úgy, hogy a résekbe is jusson belőle. Újabb kb. 20 perc alatt készre sütjük a burgonyát.

4. A bacont felkockázzuk, és serpenyőben zsírjára sütjük. A kész krumplikat megszórjuk a baconnel, sózzuk, borsozzuk, és tejföllel kínáljuk.

3 Fotó megtekintése

Takarékos és gyors vacsorák: 3 egyszerű fogás képpel

Savanyú káposztás nokedli
Még több +
Fűszervajas harmonikakrumpli tejföllel
Még több +
Rozmaringos-fokhagymás krumplistészta
Még több +

Rozmaringos-fokhagymás krumplistészta

Hozzávalók
4 adaghoz:
40 dkg fodros nagykocka
60 dkg apró szemű krumpli
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
1 csokor
rozmaring
só, frissen őrölt bors
olívaolaj

1. A meghámozott és folyó víz alatt átöblített burgonyát feldaraboljuk. Egy nagy serpenyőben az olívaolajon puhára dinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, és a lecsöpögtetett burgonyát, valamint az apróra vágott rozmaringleveleket. Megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal.

2. Először kevergetve átpirítjuk a burgonyát az olajon, majd egy kevés vizet öntve alá puhára dinszteljük. Hozzáöntjük a darabolt paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk, és összeforraljuk.

3. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a krumplis raguval összekeverve tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta