Konyha

Meglepő, hogyan kell jól használni a wok-ot: 10 tipp

A kínai sütő-főző edény előnye, hogy nagyon jól tartja a hőt, ezért minden pillanatok alatt elkészül benne. Nemcsak ázsiai alapanyagokat, hanem bármilyen apróra vágott húst, zöldséget és szószokat érdemes benne megsütni.
hogyan kell használni a wokot

Megmarad a vitamintartalom

Az igazi, nagyméretű öntöttvas wokot ugyan nehéz előszedni a szekrényből és megemelni, de érdemes, mert könnyen készíthetünk benne egészséges és finom ételeket. A hirtelen sütésnek köszönhetően minden hozzávalónak megmarad az íze, sőt grillezett árnyalattal gazdagodik. Megőrződnek azok a vitaminok és ásványi anyagok is, amelyek a hagyományos, hosszas főzés közben eltűnnének belőlük. A wokban sült ételekhez nagyon kevés zsiradék kell, így alacsonyabb az elkészült étel kalóriatartalma, ami a diétázókat is segíti.

Többfajta wokedény is kapható. Van, amelyiket a két fülénél fogva lehet megemelni, más olyan, mint egy mélyebb, nyeles serpenyő. Az eredeti, nehéz öntöttvas mellett modernebb változatok is léteznek rozsdamentes acélból, tapadásmentes bevonattal. Egyes daraboknak fedője is van, vagy olyan félkör alakú rácsa, amit ha az edényre illesztünk, rátehetjük lecsepegni a már megsült alapanyagokat.

Tilos a mosogatószer!

A vasból készült wokot minden használat után be kell kenni olajjal. A következő főzés előtt érdemes kiégetni belőle ezt a maradékot, vagyis jó alaposan felforrósítani az edényt, aztán kissé kihűlve papírtörlővel áttörölni. Fontos, hogy ezt a típusú wokot nem szabad mosogatószerrel mosni, mindig csak langyos vízzel öblítsük át, majd hagyjuk megszáradni. A zománcbevonatos változatok bármilyen tűzhelyen – kerámialaposon is – használhatók, és mosogatógépben moshatók.

Mi kerüljön bele?

A kicsontozott, kockákra vagy csíkokra vágott húsokat pácolhatjuk, fűszerezhetjük. A csirke­comb vagy -mell bármihez jó, de a szűzérme, a bélszín, a kacsamell és a húsgombócok is gyakori alapanyagok a wokban. A tenger gyümölcsei közül választhatjuk a halat, rákot, tintahalat, polipot. Különleges aromát ad az ételeknek a gyömbér, a hagyma és a fokhagyma vagy a kínai ötfűszer-keverék.

Zöldségekből szinte bármi jöhet: sárgarépa, brokkoli, zeller, karfiol, kápia vagy kaliforniai paprika, cukkini, paradicsom, póréhagyma, újhagyma, gomba, spárga, kukorica, puhára főzött vagy konzervcsicseriborsó, zöldborsó, bambusz­rügy, szójacsíra is. Sőt, létezik gyorsfagyasztott, kifejezetten wokba való zöldségkeverék is. Gyümölcsök is kerülhetnek bele, főként ananász vagy mangó.

A wokban sült ételek elmaradhatatlan része a szósz, amely lehet szója, hal, csili. Készülhet az edényben sült tészta vagy sült rizsköret is.

hogyan kell használni a wokot
Hogyan kell használni a wokot?

Dobálva, rázva, nem keverve

A wokban sütésnél az előkészítés a lényeg. A kínai konyha fontos jellemzője, hogy minden alapanyagot – húsokat, zöldségeket – apróra kell vágni, és tálkákban készenlétben tartani, majd amikor sor kerül rájuk, az edénybe szórni.

Azzal kell kezdeni, ami a legtöbb időt igényli – ez általában a sertés- vagy a marhahús. Ha már átsültek, kihúzhatjuk őket az edény szélére, mert itt alacsonyabb a hőmérséklet, így nem égnek meg, vagy szűrőkanállal is kiszedhetjük, és félretehetjük. Közben már süthetjük a wok forró közepén a zöldségeket. Fontos, hogy ne egyszerre zúdítsuk bele a hozzávalókat az edénybe, hanem marokszámra. Az olaj, amiben sütni kezdünk, legyen nagyon forró, hogy ne párolódjanak, hanem süljenek az alapanyagok. Ha valami levet ereszt, a wokot kissé megdöntve hagyjuk elpárologni, hogy újra csak a forró olaj maradjon.

Jellegzetesség, hogy a wokban nem fakanállal keverünk, hanem dobva-rázva vegyítjük a hozzávalókat. Amikor minden átsült, gyorsan vegyük le a tűzről, nehogy túlkészüljenek a hozzávalók, hiszen a vas nagyon jól tartja a meleget.

Ananászos csirke

Hozzávalók: 80 dkg kockákra vágott csirkemell, 2 evőkanál olaj, só, 1 vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2,5 cm gyömbérgyökér, 2 dl alaplé vagy víz, 2 kávéskanál szójaszósz, másfél kávéskanál kukoricaliszt, 5-6 karika ananász.

a páchoz: 2 evőkanál szójaszósz, 1  evőkanál olaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kávéskanál só, fél kávéskanál szezámolaj, 2 evőkanál víz vagy alaplé.

Elkészítés: A pác alapanyagait összekeverjük. Beletesszük a csirkedarabokat 15 percre. Nagyobb darabokra vágjuk a  hagymát, kis karikákra az újhagymát és apró darabokra a gyömbért. A wokban felforrósítjuk az olajat, és dobva-rázva 2 perc alatt áttetszőre sütjük benne a hagymákat. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett csirkét, és 4-5 percig pirítjuk. 1 percre beletesszük a gyömbért, hozzáadjuk a megmaradt páclevet, az alaplevet vagy vizet, a szójaszószt, a kukoricalisztet, felforraljuk, és kevergetve addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Ekkor beletesszük az ananászdarabokat, az egészet átmelegítjük, majd levesszük a tűzről, és párolt rizzsel tálaljuk.

fotó: Adobestock, getty images