Sokan fanyalognak a szigetország gasztronómiájától, a legnépszerűbb főzőműsorokat mégis a brit Jamie Oliver és Nigella Lawson készítik, úgyhogy valamit tudniuk kell! Vegyünk például egy nagyon egyszerű, laktató, szinte „magától” elkészülő ételt, amellyel felfrissíthetjük hagyományos ételeinket, illetve újabbakat kreálhatunk. Ez pedig a shepherd’s pie, illetve cottage pie, egy több mint százéves brit egytálétel. Ennek magyar fordítása a pásztorpite. Többféle húsból készülhet, a leggyakoribb a bárány, a marha, illetve a marha és sertés keveréke. Egy hagyományos magyar pörkölt vagy bármilyen húsos, zöldséges, halas ragu befedhető gyúrt tésztával vagy burgonyapürével, és sütőben sütve látványos fogásként kerülhet az asztalunkra.
Pásztorpite-tippek
✔ Lágyabb legyen a krumplipüré, mint általában, ha nyomózsákból nyomjuk, látványosabb.
✔ A sütőből kivéve kicsit hagyjuk pihenni a pitét, mielőtt tálaljuk.
✔ Frissen elkészítve az igazi, de jól letakarva egy-két napig eláll a hűtőben. Lefedve újramelegíthető a sütőben.
✔ A krumplipürét reszelt sajttal is megszórhatjuk, további finom ízeket adhatunk így az ételnek.
Zöldséges pite
Hozzávalók:
✔ 30 dkg sárgarépa
✔ 20 dkg cukkini
✔ 20 dkg brokkoli
✔ 1 kaliforniai paprika
✔ 1 fej vörös-hagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 2 dl paradicsompüré
✔ 1 teáskanál kakukkfű
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
a tésztához:
✔ 30 dkg liszt
✔ 15 dkg vaj
✔ 1,5 dl joghurt
✔ csipet só
✔ tojás a tészta megkenéséhez
A liszthez adjuk a felkockázott hideg vajat és a joghurtot, megsózzuk, és összegyúrjuk a tésztát. Ha még nem gyúrható, kevés hideg vizet adunk hozzá. 20-30 percre hűtőbe tesszük a tésztát. Olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát az aprított fokhagymával együtt. A brokkoli kivételével beletesszük a hámozott, kockázott zöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk, beleöntjük a paradicsomszószt, és beleszórjuk a kakukkfüvet. A zöldségeket a szószban puhára főzzük, a legvégén hozzáadjuk a kis rózsákra szedett brokkolit.
A tésztát kétharmad-egyharmad arányban kettéosztjuk, lisztezett felületen mindkettőt 3-4 mm vékony lappá kinyújtjuk. A nagyobbikat a tál aljára helyezzük úgy, hogy túllógjon a széleken. Beleszedjük a ragut. Befedjük a kisebb lappal, a széleket visszahajtjuk, összenyomkodjuk, a közepére egy kis lukat vágunk, megkenjük a felvert tojással, és 230 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Kapros zöldséges halragu tésztakéreg alatt
Hozzávalók:
✔ 50 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
✔ 30 dkg sárgarépa
✔ 20 dkg cukkini
✔ 2 szál szárzeller
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ fél citrom
✔ 1 evőkanál szárított kapor
✔ 2 dl főzőtejszín
✔ só, frissen őrölt bors,
✔ olívaolaj
a tésztához:
✔ 22 dkg liszt
✔ 10 dkg vaj
✔ 1 dl joghurt
✔ csipet só
✔ tojás a tészta megkenéséhez
A tésztához a lisztbe tesszük a felkockázott hideg vajat és a joghurtot, megsózzuk, és összegyúrjuk. (Ha nem gyúrható, kevés hideg vizet adunk hozzá.) 20-30 percre hűtőbe tesszük. A kiolvadt halat felkockázzuk, forró serpenyőben, kevés olívaolajon körbesütjük, és félretesszük. Olívaolajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a hámozott, karikázott sárgarépát, a darabolt cukkinit és a felkarikázott szárzellert.
Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kaprot, és lefedve 10 percig pároljuk a zöldségeket. Hozzáöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a halat, és összeforraljuk. Kevés citromlével ízesítjük. A ragut tűzálló tál aljára szedjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát a tálunknál nagyobbra kinyújtjuk, a ragura helyezzük, a közepére vágunk egy kis lukat, a tál széléhez nyomkodjuk, megkenjük a felvert tojással, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tárkonyos-zöldborsós resztelt máj püré alatt
Hozzávalók:
✔ 50 dkg csirkemáj
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 25 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 dl főzőtejszín
✔ 1 kg krumpli
✔ 4 dkg vaj
✔ 2 dl tej
✔ 1 tojás
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 evőkanál szárított tárkony
✔ étolaj
Olajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett darabolt májat, megpirítjuk, beletesszük a zöldborsót, a fokhagymát, a tárkonyt, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük. Közben krumplipürét készítünk, és ha kihűlt, a pürében elkeverünk egy egész tojást. A ragut tűzálló tál aljára szedjük, befedjük a pürével, majd 230 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Mustáros sertésragu hagymás püré alatt
Hozzávalók:
✔ 50 dkg sertéshús
✔ 2 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 kg krumpli
✔ 4 dkg vaj
✔ 2 dl tej
✔ 1 tojás
✔ 2 teáskanál mustár
✔ 2 evőkanál Worcester-szósz
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 2 teáskanál őrölt pirospaprika
✔ étolaj
Olajon megdinsztelünk egy fej apróra kockázott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, lepirítjuk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, az aprított fokhagymákat, megsózzuk, megborsozzuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel, hozzáadjuk a Worcester-szószt, 1 teáskanál mustárt, és takaréklángon puhára főzzük a húst.
Közben hagyományos módon krumplipürét készítünk. Ha kihűlt, elkeverünk benne egy egész tojást. A pürét mustárral, frissen őrölt borssal és a másik fej szeletelt, olajban pirított hagymával ízesítjük. A ragut tűzálló tál aljára szedjük, befedjük a pürével, majd 230 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
fotó: Vrábel Kriszta