Konyha

A legegyszerűbb bögrés sütemények: 4 elronthatatlan recept képpel

A süteményekről általában úgy gondoljuk, hogy csak néhány deka plusszal vagy mínusszal már el is lehet rontani őket, ám ez a bögrés süteményekre nem vonatkozik.

A süteményekről általában úgy gondoljuk, hogy csak néhány deka plusszal vagy mínusszal már el is lehet rontani őket, ám ez a bögrés süteményekre nem vonatkozik. Ezek ugyanis annyira egyszerűek, hogy még egy abszolút kezdő is elkészítheti őket. Nem kell aprólékosan kidekázni a hozzávalókat, még mérleg sem kell, csak egy bármilyen csésze vagy bögre. Van olyan sütemény, amelyhez tejfölös vagy joghurtospohárral lehet kimérni a lisztet, cukrot, olajat. Az így kevert tésztát ízesíthetjük mákkal, kókusszal, kakaóval, csokoládéval, gyümölcsökkel, lekvárokkal, mazsolával, kandírozott naranccsal, csokicsipsszel, dióval, mogyoróval és változatos fűszerekkel, vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel.

Tippek

✔ A bögrébe először mindig a száraz hozzávalókat mérjük ki. Ha a folyékonyakkal kezdenénk, újabb bögrét kellene elővennünk.
✔ Ha minden hozzávalót ugyanazzal a bögrével mérünk, a hozzávalók aránya a lényeg.
✔ A kikevert tésztát süthetjük tepsiben, muffinformában, őzgerinc- vagy gyümölcskenyérformában.

Fontos átváltások

1 csésze kb. 250 ml, azaz 2,5 dl

1 csésze liszt = 15 dkg

1 csésze cukor = 24 dkg

1 csésze barna cukor = 17,5 dkg

1 csésze őrölt dió = 13 dkg

1 csésze kakaópor = 9 dkg

1 csésze kókuszreszelék = 7,5 dkg

1 csésze vaj vagy margarin = 25 dkg

1 csésze méz = 35 dkg

1 csésze olaj = 32 dkg

Bögrés mogyorós csokoládémázzal

Hozzávalók:
✔ 1 bögre liszt
✔ 1 bögre őrölt mogyoró
✔ 1 bögre cukor
✔ 1 bögre tej
✔ ½ bögre olaj
✔ 2 tojás
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 10 dkg csokoládé
✔ 5 dkg vaj
✔ 0,6 dl tejszín

A lisztbe belekeverjük a sütőport és az őrölt mogyorót, majd hozzáadjuk a cukrot. A tejet elkeverjük a tojásokkal és az olajjal, a lisztes keverékre öntjük, és összedolgozzuk. Egy kisebb tepsibe vagy tortaformába sütőpapírt simítunk, beleöntjük a tésztát, és180 fokon, kb. 40-50 perc alatt megsütjük. A csokoládét a vajjal összeolvasztjuk, majd belekeverjük a hideg tejszínt. A csokimázat a kihűlt piskóta tetejére simítjuk, és hűtőben hagyjuk megdermedni.

Bögrés máktorta ribizlivel

Hozzávalók:
✔ 1 bögre liszt
✔ 1 bögre mák
✔ 1 bögre cukor
✔ 1 bögre tej
✔ ½ bögre olaj
✔ 2 tojás
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 1 citrom héja
✔ ½ kávéskanál fahéj
✔ 2 marék ribizli (fagyasztott)
✔ 5 dkg cukor

A lisztbe belekeverjük a sütőport és a mákot, majd hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és fahéjat. A tejbe beletesszük a tojásokat és az olajat, majd a lisztes keverékre öntjük, és eldolgozzuk. Egy kisebb tepsibe vagy tortaformába sütőpapírt rakunk, és beleöntjük a tésztát, és 180 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. A tetejére a ribizlit a cukorral pár perc alatt átforrósítjuk, és ha kihűlt, a sütemény tetejére öntjük.

Bögrés mandulasüti, aszalt szilva dzsemmel

Hozzávalók:
✔ 1 bögre liszt
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 1 bögre őrölt mandula
✔ 1 bögre cukor
✔ 1 bögre tej
✔ 2 tojás
✔ ¼ kávéskanál mandulakivonat vagy aroma
✔ ½ bögre olaj
✔ 15 dkg szilvalekvár
✔ 5 dkg aszalt szilva

A lisztet összevegyítjük a sütőporral és az őrölt mandulával, majd hozzáadjuk a cukrot. A tejet elkeverjük a tojásokkal, a mandulakivonattal és az olajjal, majd a lisztes keverékre öntjük, és elkeverjük. Kisebb tepsibe vagy tortaformába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. A lekvárt összeturmixoljuk az aszalt szilvával, és tálalás előtt megkenjük vele a sütemény tetejét.

Bögrés joghurtos

Hozzávalók:
✔ 1,5 bögre liszt
✔ 1 bögre cukor
✔ 1 bögre joghurt
✔ ½ bögre olaj
✔ 1 tojás
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 1 citrom héja
✔ 1 rúd vanília kikapargatott magjai

A sütőport elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat. A joghurtba belekeverjük a tojást, az olajat és a vaníliamagokat, majd a lisztes keverékre öntjük, és simára elkeverjük. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt simítunk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokon, kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

Fotó: archív