Konyha

Ez a legjobb olaj a sütéshez: 6 séf is ugyanazt állította róla

Az olívaolaj nem alkalmas magas hőmérsékleten való sütésre, pedig egyébként számos előnyös tulajdonsága van. De akkor melyik lehet a legjobb olaj sütéshez?
rántott csirke

A szupermarketek és delikátboltok útvesztőiben könnyen el lehet veszni, ha a legjobb olajat keressük a sütéshez. Most 6 séf mondja meg a tutit: egy általunk kevésbé ismert, de annál előnyösebb élettani hatású növényi olaj az ő választásuk.

Napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, szójababolaj, földimogyoróolaj, kukoricaolaj és még sorolhatnánk. De vajon melyik az az olaj, ami a legjobb a sütéshez? 6 séfet kérdeztek meg, a válaszuk megegyezett.

Ez is érdekelhet: Zöldessárga elixír: 6 meglepő dolog, amire az olívaolaj használható

Az avokádóolaj vitte a prímet

Mindegyik séf az avokádóolaj mellett tette le a voksát. Cezar Zapata séf szerint az avokádóolaj azért remek választás, mert 270 fokon sem ég meg, emellett semleges ízű, selymes textúrájú, és egyenletes barnulást biztosít.

Az avokádóolaj azért is remek, mert tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal, köztük A- , B3- , D- , E- és K-vitaminnal. Emiatt a bőröd és hajad is hálás lesz.

Az avokádóolaj hidegen sajtolással készül, amely során nem használnak magas hőmérsékletet, hiszen ez rossz hatással lenne értékes összetevőire, valamint nem kerül hozzá semmilyen adalékanyag. Jól passzol mártásokba, szószokba, majonézekbe.

Magas füstpontja miatt pedig halak, garnélarák, zöldségek (rövidebb idejű sütésére) és wokban készített ételek készítéséhez is alkalmas.

Az avokádóolaj szuperképessége még, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, sőt, természetes fényvédő, és segít a sejtek regenerációjában is.

rántott csirke
Ez a legjobb olaj a sütéshez: 6 séf is ugyanazt állította róla

A szépségápolásban is használják

Gyümölcsös fiatalító

Az avokádóolaj magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően puhítja és táplálja a száraz, vízhiányos bőrt, tökéletes a ráncok ellen. Gyakran használják ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére is. Ezen kívül melegíti a bőrt, így felfrissíti a vérkeringést.

Hogyan használjuk?

Az olajos arcápolókból csupán néhány csepp kell, amit először a tenyerünkben oszlassunk el, majd enyhén nyomkodjuk át az ujjainkkal az arcunkat. De azt is megtehetjük, hogy egy spray-be tesszük bele, amit vízzel keverünk, és így permetezzük a bőrünkbe.

Ráncűző arcolaj

Elkészítése: 1 evőkanál avokádó- és vadrózsaolajat keverjünk össze, majd ezt a folyadékot töltsük egy sötét üvegbe. Reggel és este néhány cseppel kenjük át vele az arcunkat, és már néhány hét után észrevehetően simább lesz a bőrünk.

Forrás