Baconos rakott csirkemell – 720 forint egy adag
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg csirkemell
15 dkg apróra kockázott bacon
1 csokor újhagyma
2 db tojás
kb. 10 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl tejszín
1 teáskanál mustár
só, frissen őrölt bors
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy közepes tepsi aljára szórjuk a felaprított bacon és újhagyma 1/3-1/3 részét.
2. A megmosott, szárazra törölt csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és először a lisztben, majd az enyhén felvert, megsózott tojásban forgatjuk meg őket.
3. A csirkeszeleteket 2 sorban a tepsibe rétegezzük. Közéjük és a tetejükre is bacont és újhagymát szórunk. A tejszínt elkeverjük a zúzott fokhagymával, majd mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A csirkére öntjük, és az előmelegített sütőben 50 perc alatt az egészet készre sütjük.
Ez is érdekelhet: Hó végi takarékos vacsorák: 4 olcsó és kiadós kaja az egész családnak
Fetás-fokhagymás kenyér – 450 forint egy adag
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg feta vagy krémfehér sajt
30 dkg száraz, szeletelt kenyér
40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál oregánó
10 dkg kapri- vagy olívabogyó
só, frissen őrölt bors
1. A száraz kenyérszeleteket (ha nem elég szárazak, kenyérpirítóban kissé átsüthetjük őket) körbekenjük 1 gerezd fokhagymával és kockákra vágjuk.
2. A hámozott, darabolt paradicsomot egy tálba öntjük. Sóval, borssal és 2 gerezd zúzott fokhagymával, valamint kakukkfűvel és oregánóval fűszerezzük.
3. Kerámiatálba szedjük a kenyérkockákat. Rájuk kanalazzuk a paradicsomot, majd rászórjuk a kapribogyót, valamint a nagyobb kockákra tört fetát.
4. Olívaolajjal bőven meglocsoljuk, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Gombás-lecsós rakott krumpli – 650 forint egy adag
Hozzávalók 6 adaghoz:
1 kg burgonya
30 dkg csiperke
70 dkg lecsópaprika
2 szem paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db tojás
10 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
só, frissen őrölt bors
a tetejére még 1 db tojás
1. A burgonyát héjastól puhára főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük.
2. Az apróra vágott vöröshagymát a felkockázott szalonnával együtt dinszteljük. Ezután hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, a karikákra vágott lecsópaprikát, a felszeletelt gombát és a darabokra vágott paradicsomot. Felöntjük 1 dl vízzel. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymagerezdeket. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, ezután lefedve kb. 30 perc alatt készre főzzük a lecsót.
3. 4 db tojást egy kisebb tálban enyhén felverünk és megsózzuk, majd elkeverjük a kész lecsóban. Olajjal vékonyan megkent tepsibe rétegezzük soronként a szeletelt burgonyát és a tojásos-lecsós gombaragut. A tetejére burgonya kerüljön, amelyet tojással elkevert tejföllel kenünk meg. Fogyasztás előtt 230 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt összesütjük az ételt.
Fotó: Vrábel Kriszta