Konyha

Ez a csirke legártalmasabb része: paraziták és baktériumok szaporodnak fel benne

A csirkehúsnak vannak olyan részei, amelyeket jobb, ha eltávolítasz a főzés során, mivel komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek. Lássuk, melyek ezek!
nyers csirke

Akár főzve, húslevesnek, akár grillezve a kertipartin, akár rántva, a csirke sokunk kedvenc csemegéje. De tudtad, hogy nem minden része alkalmas a fogyasztásra?

A bőr: a legzsírosabb rész

Ha figyelsz az alakodra, a csirke legegészségtelenebb része egyértelműen a bőr. Ez a szerv szinte 100%-ban zsírból áll, és a kalóriamennyisége miatt nem javasolt, ha odafigyelsz a diétádra. Habár a bőr hozzájárul ahhoz, hogy a csirkehús szaftosabb és ízletesebb legyen, az egészségügyi előnyeit ezzel ellensúlyozza.

  • Tehát, ha eltávolítod a bőrt, és megfelelően fűszerezed a csirkét sóval és egy kis olajjal, az ízeket fenntarthatod anélkül, hogy túl sok kalóriát viszel be.

Ez is érdekelhet

A tüdő: rejtett veszélyek

Egy másik rész, amit szigorúan kerülni kell, az a tüdő. A Pulse című kiadvány szerint a csirke tüdejében rengeteg baktérium és parazita halmozódhat fel, amelyek még hőkezelés után is veszélyesek lehetnek. Ez a rész komoly mérgezéshez vezethet, ezért kiemelten fontos, hogy soha ne fogyaszd el, még akkor sem, ha teljesen átsült.

nyers csirke
Ezek a csirke legártalmasabb részei: tudtad?

A csirkefej és -farok

Ezeket a részeket sem ajánlott fogyasztani. A csirkefej és -farok olyan toxinokat tartalmazhat, amely káros lehetnek az egészségre. Bár ritkán kerülnek a tányérra, fontos tudni, hogy ezeket ki kell hagyni a menüből.

A legkritikusabb: a nyers hús

Talán nem meglepő, hogy a csirke legmérgezőbb része a nyers hús. A nyers csirke baktériumok melegágyává válhat, amelyek gyorsan elszaporodnak. Az olyan esetekben, amikor a csirke nincs megfelelően átsütve, komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Mindig ellenőrizd a legvastagabb résznél, hogy valóban átsült-e, mielőtt fogyasztanád.

Mit mondanak a szakemberek?

A csirke általában egészséges és tápláló étel, de fontos, hogy helyesen készítsd el. Kara Harbstreet táplálkozási szakértő a fehér húsú csirkénél a sötétebb színű húsokat tartja egészségesebbnek. Mivel ezek kalóriadúsabbak, és több vitamint és egészséges zsírokat is tartalmaznak.

További tippek

Kara Harbstreet arra is figyelmeztet, hogy főzés előtt ne mosd meg a csirkét a csap alatt. Bár azt gondolhatod, hogy ezzel eltávolítasz minden baktériumot, valójában újabbakat vihetsz be a csapvízből. Ehelyett koncentrálj inkább arra, hogy alaposan főzd meg a csirkét.

Összegzés

Míg a csirke számos egészséges tulajdonsággal bír, vannak részei, amelyeket jobb, ha elkerülsz. A bőr, a tüdő és a csirkefejek potenciális veszélyt jelentenek, ezért fontos, hogy ezeket nem fogyasztjuk el. Mindig ellenőrizd, hogy a csirke megfelelően átsült-e, és ne mossuk meg a nyers húst a csap alatt.

Forrás

Fotó: gettyimages