Konyha

Rácsos finomság kis extrával: tökéletes gofri receptek 250 forint alatt

Amikor gyors édességre vagy sós uzsonnára vágyunk, mindig remek ötlet a gofri. Különösen, ha valamilyen izgalmas hozzávaló is kerül a tésztájába.
Almás-fahéjas gofri

Almás-fahéjas gofri (200 Ft egy darab)

Hozzávalók 10 nagyobb darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg alma
  • 2 evőkanál porcukor
  • 4 db M-es tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • kb. 4 dl tej
  • egy csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez

A joghurtos vaníliakrémhez:

  • fél tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1,5 dl natúr görög joghurt
  1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat, az egész tojásokat és a fahéjat. Lereszeljük az almát, és a palacsintatésztához keverjük.
  2. A tésztát teljesen simára keverjük, közben fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Húsz percig állni hagyjuk. Ha túl sűrű, beledolgozunk még egy kevés tejet, így lazítjuk. Olajjal kikent, felforrósított gofrisütőben adagonként készre sütjük a gofrikat.
  3. Amíg a gofritészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. A pudingot elkeverjük a cukorral, majd felöntjük és simára keverjük a tejjel. Melegítve sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a joghurttal.
  4. A gofrikat fahéjas porcukorral megszórva, a vaníliakrémmel tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Főzzünk jókat, olcsón: húsos muffinok uzsonnára – 3 recept

Kókusztejes gofri
Kókusztejes gofri (250 Ft egy darab)

Kókusztejes gofri (250 Ft egy darab)

Hozzávalók 10 nagyobb darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál porcukor
  • 4 db M-es tojás
  • 10 dkg lágy margarin
  • kb. 4 dl kókusztej (dobozos, híg)
  • egy csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez

A csokiöntethez:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 konzerv kókusztejszín (sűrű)
  1. A lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel és a sütőporral, a porcukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy margarint, az egész tojásokat és a citrom lereszelt héját is.
  2. A kókusztejet fokozatosan hozzáöntve simára keverjük a tésztát, és 20 percig állni hagyjuk. Ha túl sűrű, adunk még hozzá egy kevés kókusztejet. Forró, olajjal kikent gofrisütőben adagonként készre sütjük.
  3. Az apróra tört csokoládét kis lábosban összemelegítjük a kókusztejszínnel. Tálalásnál a gofrikra csorgatjuk az öntetet.
Sajtos-rozmaringos rösztigofri
Sajtos-rozmaringos rösztigofri (180 Ft egy darab)

Sajtos-rozmaringos röszti (180 Ft egy darab)

Hozzávalók 10 nagyobb darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg burgonya
  • 4 db M-es tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg reszelt, félkemény sajt
  • kb. 4 dl tej
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár ág rozmaring
  • 1 evőkanál napraforgóolaj a sütéshez
  • só, frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz tejföl és sajt
  1. A hámozott burgonyát lereszeljük, és szűrőbe tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket és a finomra vágott rozmaringleveleket. 20 percig hagyjuk lecsöpögni a burgonyát, majd enyhén kinyomkodjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat és az egész tojásokat. Hozzátesszük a burgonyát, a reszelt sajtot, fokozatosan hozzádolgozzuk a tejet.
  3. Simára keverjük a tésztát, majd 20 percig állni hagyjuk. Ha túl sűrű, adunk még hozzá egy kevés tejet. Olajjal kikent, forró gofrisütőben adagonként készre sütjük. Tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.

Ez is érdekelhet: Olcsó, gyors tavaszi tekercsek: 4 recept vacsorára az egész családnak

Fotók: Vrábel Kriszta