Sonkás-tojásos krumplifánk
Hozzávalók:
20 dkg főtt, áttört krumpli
35 dkg fehér liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál só
15 dkg füstölt-főtt sonka
2 főtt tojás
Vénusz sütőolaj a sütéshez
A krumplit héjastól megfőzzük, ha langyosra hűlt, meghámozzuk, villával áttörjük. Hozzászórjuk a lisztet, és elkeverjük. A sót 1 dl langyos vízben, az élesztőt pedig 1 dl langyos tejben elkeverjük. Mindkettőt a liszthez adjuk. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1,5 órán át hagyjuk kelni. A füstölt húst, főtt tojást felkockázzuk, és a megkelt tésztához gyúrjuk. Lisztezett felületen gombócokat formázunk belőle, további 30 percig pihentetjük, majd forró olajban kisütjük.
Sonkás-olívás kenyér
Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg sütőmargarin
1 púpozott teáskanál sütőpor
4 tojás
1 dl tej
1 púpozott teáskanál só
5 dkg magozott, zöld olívabogyó
10 dkg füstölt-főtt sonka
5 dkg karakteres ízű sajt, pl. cheddar
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet elvegyítjük a sóval és a sütőporral. Az enyhén felvert tojásokat elkeverjük a tejjel és az olvasztott margarinnal, majd a liszttel. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, a karikázott olívabogyót és a reszelt sajtot. Margarinnal kikenünk és liszttel megszórunk egy félliteres őzgerincformát, átszedjük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, és 40-45 percen keresztül sütjük. A közepe szépen megemelkedik, tűpróbával ellenőrizhetjük, átsült-e.
Krumplis-hagymás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli (3 közepes)
25 dkg sütőmargarin
2 tojás
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 dl tejföl
10 dkg főtt-füstölt sonka
15 dkg sárgarépa
kis csokor snidling
só
A héjastól megfőzött, langyosra hűlt krumplit megpucoljuk, villával áttörjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd elkeverjük 1 egész tojással, a tejföllel, 2 teáskanál sóval.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és a tésztához öntjük. Ruganyos, lágy tésztává gyúrjuk, 1-1,5 órán át kelesztjük. A répát lereszeljük, a sonkát apróra kockázzuk, a snidlinget felaprítjuk, a tésztába gyúrjuk, és további 30 percig kelesztjük. A tésztát 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval vagy egy vékony falú üvegpohárral pogácsákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, megkenjük a felvert tojással, megsózzuk a tetejüket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, addig pihenjenek a pogácsák, majd 20-25 perc alatt készre sütjük.
Húsos-tojásos pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg sütőmargarin
2 tojás, 0,5 dl víz, 1 teáskanál só
a raguhoz:
30 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma pirospaprika, petrezselyem, szárított tárkony, só, bors
1 zsemle, 1 tojás, 2 főtt tojás
2-3 evőkanál Vénusz étolaj
A tészta hozzávalóit 2-3 perc alatt kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, minimum 1 órára hűtőbe tesszük. Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a húst, az aprított fokhagymát, a tárkonyt és a pirospaprikát. Átpirítjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve, 30 percig pároljuk.
A kihűlt raguhoz keverünk 1 tojást, az áztatott zsemlét, az aprított petrezselymet. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban kettéosztjuk. A nagyobbik tésztát kinyújtjuk egy 20-22 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy maradjon 3-4 cm pereme. A felezett, főtt tojásokat a tésztára helyezzük, és rárakjuk a ragut. A kisebb tésztával befedjük, széleit összenyomkodjuk. Tojással megkenjük a pitét, és 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
fotó: archív