Fészekfánk
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
3 tojás
csipetnyi só
4 dkg kristálycukor
1 narancs lereszelt héja
porcukor a szóráshoz
sütőolaj a sütéshez
A lisztből, a tojásokból és a narancs héjából csipetnyi sóval és a kristálycukorral tésztát gyúrunk. 30 percig pihentetjük. Sodrófával vagy tésztagéppel egészen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd késsel vagy a tésztagép „szélesmetélt” vágófejével csíkokra vágjuk. Forró, bő olajban 1-2 pillanat alatt adagonként aranybarnára sütjük a tésztát, nagyobb tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral, és lekvárral vagy vaníliakrémmel kínáljuk a fánkot.
Márványos kalács
Hozzávalók:
65 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál cukor
2 tojás
1, 2 dl langyos tej
15 dkg natúr joghurt
5 dkg sütőmargarin
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
kristálycukor a szóráshoz
A tejet az élesztővel és 1 evőkanál cukorral elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sóval, a többi cukorral, 1 tojással, a tejjel, az olvasztott margarinnal és a joghurttal. A folyadék mennyisége a liszt minőségétől, a tojás nagyságától függ. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adjunk hozzá tejet, amíg gyúrható, nem túl lágy tésztát kapunk. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk, a kisebbik adaghoz hozzágyúrjuk a kakaóport. A tésztákat 10 percig dagasztjuk, míg teljesen egyneműek lesznek, szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük. Fokozatosan 40 cm hosszú rudakat sodrunk: mindig csak egy kicsit nyújtsunk a tésztán, majd pihentessük, hogy ne szakadjon. Összefonjuk a kalácsot, majd újabb 1 óráig kelesztjük. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással, megszórjuk cukorral, a hőfokot 200 fokra csökkentjük, és 30-35 percre betesszük sülni.
fotó: archív